De Turkse inflatie is in december als een raket de hoogte ingeschoten, tot 36 procent, of de snelste stijging van het algemene prijspeil sinds 2002.
Daarmee is het aanslepende inflatieprobleem van Turkije nog een stuk erger geworden. In november steeg het prijspeil al met 21 procent tegenover een jaar eerder, wat al een hoog niveau was. Met 36 procent in december ligt het ritme van de prijsstijgingen ruim dubbel zo hoog tegenover een jaar geleden. De stijging is ook veel bruusker dan waar economen op gerekend hadden.
Wat de Turkse bevolking zal verontrusten, zijn de prijsstijgingen op maandbasis: voeding is op amper een maand tijd 16 procent duurder geworden, tabak en alcohol stegen gemiddeld met 11 procent en de horecaprijzen zaten in dezelfde korte periode met bijna 10 procent in de lift.
Lira krijgt klappen
De Turkse lira kreeg in een eerste reactie een zoveelste klap. Voor 1 euro moet je 15,45 Turkse lira neertellen, tegenover slechts 9 lira een jaar geleden. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan greep vorige maand nog in om de val van de lira te ondersteunen, maar dat wordt nu weer deels teniet gedaan. Het is maar de vraag of de Turkse gezinnen gehoor zullen geven aan zijn oproep van vorige week om hun spaargeld in lira te blijven aanhouden.
Dat de inflatie in Turkije zo omhoog knalt, heeft te maken met de averechtse monetaire politiek die de Turkse centrale bank op aandringen van Erdogan voert. De klassieke economische theorie stelt dat inflatie kan afgeremd worden door renteverhogingen die de economie afkoelen.
Maar de Turkse president denkt het omgekeerde en meent dat een hoge rente tot hogere prijzen leidt. Hij dwong de centrale bank al meermaals om renteverlagingen door te voeren, met de geldontwaarding tot gevolg.
(jvdh)