Erdogan roept Turken op al hun spaargeld in lira te houden

President Tayyip Erdogan heeft vrijdag gezegd dat Turken al hun spaargeld in lira moeten houden. Hij beweert dat de recente wisselkoersvolatiliteit grotendeels onder controle is, nadat de lira de afgelopen twee maanden sterk verzwakt is.

“Ik wil dat al mijn burgers hun spaargeld in onze eigen munteenheid aanhouden, en al hun zaken in lira doen, en ik beveel dit aan”, zei Erdogan in een toespraak in Istanbul. “Laten we dit niet vergeten: zolang we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te zinken. De Turkse lira, ons geld, dat is waar we mee vooruit zullen gaan. Niet met deze of gene vreemde valuta.”

In zijn toespraak tot een zakengroep riep Erdogan de Turken ook op om hun opgespaarde goud in het Turkse banksysteem te brengen en herhaalde hij zijn onorthodoxe standpunt dat de rentevoeten de oorzaak zijn van de inflatie.

“Al enige tijd voeren we de strijd om de Turkse economie te redden uit de cyclus van hoge rente en hoge inflatie. We proberen haar op het pad van groei te brengen door middel van investeringen, werkgelegenheid, productie, export en overschotten op de lopende rekening”, zei de president.

“Rentetarieven omlaag, rentetarieven omhoog. Mijn vrienden, laten we dit alstublieft uit onze boeken halen. Rentevoeten maken de rijken rijker en de armen armer.”

Renteverlagingen

De inkomens van de Turken zijn de afgelopen maanden gedaald als gevolg van een crash van de lira. De munt veerde vorige week echter even op van een historisch dieptepunt van 18,4 lira ten opzichte van de dollar. Dat gebeurde na de invoering van een staatsregeling om lokale deposito’s te beschermen tegen een waardedaling ten opzichte van andere, stabiele valuta’s.

De crisis in de lira werd veroorzaakt door de agressieve renteverlagingen van de centrale bank, uitgevoerd onder druk van Erdogan. Op die manier probeerde hij krediet en export te stimuleren.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20