Merkels vluchtelingendeal met Turkije redde wel degelijk haar vel

Vorig jaar heeft Duitsland nog 186.644 vluchtelingen opgevangen. Dat betekende een daling met meer dan 33 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien kan een grote terugval worden gemeld tegenover de piekperiode drie jaar geleden. Die realisatie heeft volgens analisten de politieke carrière van Angela Merkel verlengd.

Drie jaar geleden werden in Duitsland officieel 890.000 immigranten geregistreerd. Duits bondskanselier Angela Merkel had zich toen nog laten ontvallen dat geen enkele Syriër naar een andere lidstaat van de Europese Unie zou worden doorverwezen. “De indijking van de migrantenstroom maakt de impact duidelijk van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije over de problematiek,” aldus de Britse krant The Times. “Daarin heeft Angela Merkel een bepalende rol gehad.”   De grote instroom van migranten heeft de Duitse politiek de voorbije jaren in grote mate gedomineerd. De problematiek lag mee aan de basis van de moeilijkheden die Angela Merkel tijdens de coalitiebesprekingen voor een nieuwe regering ervaart. Haar partij verloor bij de parlementsverkiezingen in september 65 zetels. Daardoor is de positie van Merkel gevoelig verzwakt. De migrantenproblematiek heeft er bovendien mee toe geleid dat de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) voor de eerste keer – met 94 zetels – een aanwezigheid in de Bundestag heeft veroverd. Merkel is al geruime tijd teruggekomen op haar beleid om geen Syriërs terug te sturen en gaf bijna twee jaar geleden de aanzet van een overeenkomst ronde de migrantenproblematiek tussen Turkije en de Europese Commissie. Daarbij beloofde Turkije de terugname van illegale migranten die het land als transitroute hadden gebruikt. In ruil kreeg de Turkse regering van de Europese Unie een vergoeding van 6 miljard euro. Op manier kon de stroom vluchtelingen over zee naar Griekenland gevoelig worden verminderd.

Onderduikers

Thomas de Maizière, Duits minister van binnenlandse zaken, benadrukte wel dat Duitsland vorig jaar nog altijd teveel migranten moest opvangen. Eén op drie vluchtelingen die in de Europese Unie arriveren komen immers in Duitsland terecht. Daarna volgen Italië en Frankrijk. De Maizière vraagt dan ook een betere bescherming van de buitenlandse grenzen van de Europese Unie. Ook wil hij dat vluchtelingen al worden opgevangen vooraleer ze Europa bereiken. Volgens de minister zou een Duitse regeringscoalitie tussen de Christlich Demokratische Union (CDU) van Merkel en de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) belangrijke initiatieven nemen om de vluchtelingenstroom verder in te dijken en de migratie te controleren. Het kan volgens De Maizière niet langer worden aanvaard dat Duitsland evenveel vluchtelingen opneemt als andere lidstaten van de Europese Unie samen. Uit de cijfers blijkt dat de groep vluchtelingen die in Duitsland arriveerden vooral bestonden uit Syriërs (47.434), Irakezen (21.043) en Afghanen (12.346). Inmiddels is ook de grootste achterstand in de verwerking van de aanvragen weggewerkt. Het voorbije jaar werden in totaal 603.000 asielaanvragen behandeld. Daarvan werd 38,5 procent afgewezen, terwijl nog eens 18 procent op een andere manier werd stopgezet. Wel moet worden vastgesteld dat ongeveer 30.000 uitgeprocedeerde asielzoekers zijn ondergedoken. Het voorbije jaar werden ongeveer 26.000 vluchtelingen gedeporteerd. Het jaar voordien waren er 28.000 repatriëringen geteld. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.