‘Turkije werkt aan een atoombom’

Onder de dekmantel van een programma rond kernenergie zou Turkije in het grootste geheim werken aan een atoombom. Het kernwapen zou het land onder meer een sterkere militaire positie moeten bezorgen in de moeilijke verhouding met landen zoals Iran en Israël, die door Turkije als een bedreiging worden ervaren.

Dat heeft de Duitse militaire analist Hans Rühle, specialist massavernietigingswapens, in de krant Die Welt gezegd. De Turkse ambities op het gebied van nucleaire bewapening zouden volgens Rühle een motief kunnen zijn waarom de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) al enkele tijd een opmerkelijke interesse in het land toont.

“Eerder al werd aangegeven dat de Duitse spionagediensten sinds het midden van de jaren zeventig, tijdens de regering van toenmalig bondskanselier Helmut Schmidt, hun activiteiten ook op Turkije toespitsten,” aldus Rühle, in de jaren tachtig zelf hoofd van de dienst planning van het Duitse ministerie van landsverdediging.

“Hoewel de Turkse regering altijd heeft beklemtoond dat zijn nucleair energieprogramma exclusief werd gebruikt om de energiebevoorrading van zijn groeiende industrie te kunnen garanderen, kunnen er de jongste tijd steeds meer signalen worden opgevangen dat president Recep Tayyip Erdogan naar het bezit van een kernwapen lijkt te streven.”

Drie jaar geleden al had de Turkse regering aan het Russische atoomconcern Rosatom de opdracht gegeven om een nucleaire centrale te bouwen. Twee jaar later volgde een opdracht aan het Franse Areva en het Japanse Mitsubishi voor de bouw van een tweede centrale.

“Normaal wordt bij dergelijke contracten ook de levering van uranium en de terugname van de gebruikte brandstofstaven voor een periode van zestig jaar afgesproken,” zegt Rühle. “Die clausules heeft Turkije echter zowel uit het Russische als het Frans-Japanse contract laten halen.”

“Die strategie geeft aan dat Turkije dit gedeelte van het atoomprogramma zelf wil controleren, wat uiteraard bijzonder nuttig is wanneer aan een atoomwapen wordt gewerkt.”

“Uit de gebruikte brandstofstaven kan immers het plutonium worden geïsoleerd dat nodig is om een atoombom te kunnen produceren,” verduidelijkt Hans Rühle. “Men mag daarbij niet vergeten dat het land op het gebied van wetenschappelijk onderzoek nauwe banden onderhoudt met Pakistan, dat zelf in de jaren tachtig met Turkse ondersteuning een nucleair programma heeft kunnen lanceren.”

De Duitse expert wijst er verder op dat Turkije drie jaar geleden een programma is opgestart voor de ontwikkeling van een raket voor middellange afstand, die volgens Rühle weinig twijfels laat over de militaire ambities van het land. De raket zou immers alleen zinvol zijn als drager van een atoomwapen. (mah)

Meer