Het Turkse parlement heeft de goedkeuring gegeven om Zweden te laten toetreden tot de NAVO. Dat betekent dat er nu nog één NAVO-lid dwarsligt, en dat is Hongarije. Hongaars president Viktor Orbán wil er eerst nog over praten.
Turkije keurt NAVO-lidmaatschap Zweden goed, Hongarije doet nog altijd moeilijk
Waarom is dit belangrijk?
Zweden en Finland vroegen toetreding tot de NAVO nadat beide landen zich bedreigd voelden door Rusland. De goedkeuring voor Finland volgde snel, die van Zweden laat op zich wachten. Hoe langer dit duurt, hoe groter de nervositeit in het noorden van Europa.In het nieuws: Met 287 stemmen voor en 55 tegen, stemt het Turkse parlement in met de toetreding van Zweden tot de NAVO.
- Na twintig maanden van diplomatiek overleg tussen Turkije en Zweden, waar ook de Verenigde Staten bij betrokken waren, zet Turkije nu het licht op groen om Zweden tot het militair bondgenootschap te laten toetreden.
- De Turkse president Erdogan hekelde de Zweedse houding tegenover de Koerdische organisatie PKK. Turkije beschouwt hen als terroristen. Volgens Erdogan trad Zweden te laks op tegen PKK-leden die daar onderdak zochten.
- Zweden scherpte vervolgens de terrorismewetgeving aan, waardoor het vervolgen van mensen die terroristische organisaties financieren makkelijker wordt.
- Toch bleven er spanningen tussen beide landen die eerst weggewerkt moesten worden. Een aantal koranverbrandingen in Stockholm zorgden voor extra nervositeit.
- Maar in de zomer verklaarde Erdogan zich bereid tot het laten stemmen over de toetreding. De gestemde tekst moet nu nog door hem ondertekend worden. Dat gebeurt waarschijnlijk later deze week.
- De Zweedse premier Ulf Kristersson reageerde enthousiast op X: “Vandaag zijn we een stap dichter bij een volwaardig lidmaatschap van de NAVO.”
Zweden komt niet op de koffie
Om te volgen: Nog een land moet nu zijn goedkeuring geven: Hongarije.
- Het Hongarije van premier Viktor Orbán blijft goede relaties hebben met Rusland en Vladimir Poetin. Daarom staat het weigerachtig tegenover het lidmaatschap van Zweden. Stockholm wil immers bij de NAVO aansluiten omdat het zich bedreigd voelt door Rusland.
- Orbán nodigde Kristersson eerder deze week uit, om te praten over de gevoeligheden die Hongarije ervaart. Hij drong aan op een gesprek over de gemeenschappelijke belangen, de Europese grenzen en over het nakend EU-voorzitterschap van Hongarije. Nu is België zes maanden voorzitter van de Raad van de Europese Unie, daarna neemt Hongarije dat voor een half jaar op zich.
- Zweden ziet geen heil in een dergelijk gesprek: “Ik zie geen reden om nu te onderhandelen. We hopen natuurlijk dat Hongarije het lidmaatschap zo snel mogelijk goedkeurt”, reageerde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström.
Orbán speelt het wederom hard
The Bigger Picture: Hongarije, als EU-lidstaat, is weer eens een dwarsligger.
- De overige EU-landen hadden meer tegenstand verwacht van Erdogan dan van Orbán. Die laatste had verzekerd dat Hongarije niet het laatste land zou zijn dat het lidmaatschap van Zweden goed zou keuren. En toch draait het nu zo uit.
- Verschillende diplomaten waren zo gefocust op Turkije dat Hongarije uit het oog verloren werd. Een Zweedse ambtenaar sprak vrijuit tegenover Politico: “Orbán gaat deze keer wel heel ver. Zelfs Erdogan klinkt vandaag meer oprecht.”
- Tegelijk past dit wel in het bredere plaatje. Hongarije blokkeert ook al geruime tijd extra financiering voor Oekraïne. Het land wil daarbij dat de EU bevroren steunpakketten vrij geeft. Dat blijkt hier niet anders te zijn, Orbáns tegendraadsheid zou wederom terug te voeren zijn op de steunpakketten die Hongarije voorlopig niet krijgt.
- Verschillende Baltische staten zien de druk van Rusland aan hun grenzen toenemen, en hopen daarom op een snelle toetreding van Zweden tot de NAVO, als ondersteuning. De politieke leiders van Estland en Letland reageerden hoopvol dat Hongarije toch tot goedkeuring overgaat.
(evb)