Wat zullen Turkije en Syrië in Moskou bespreken?

Wat zullen Turkije en Syrië in Moskou bespreken?
Syrisch dictator Bashar al-Assad en Turks president Recep Tayyip Erdogan Sean Gallup/Sasha Mordovets/Getty Images)

De ministers voor buitenlandse zaken van Syrië en Turkije ontmoeten elkaar op 3 en 4 april in Moskou en spreken er over de normalisatie van hun relatie.

Waarom is dit belangrijk?

Eind 2012 ontvlamde de Syrische Burgeroorlog waarbij rebellen de strijd aangingen met het regeringsleger van dictator Bashar al-Assad. Veel Syriërs sloegen op de vlucht naar Turkije of reisden verder. Tijdens die oorlog viel Turkije Noord-Syrië binnen in een poging controle te brengen in de grensregio. De staatsleiders van Syrië en Turkije komen niet overeen met elkaar, maar toch moeten ze een oplossing vinden voor de scheefgegroeide, schrijnende situatie.

In het nieuws: De Syrische dictator Assad wil dat Turkije ophoudt met de ‘illegale bezetting’ in Noord-Syrië. Turks president Recep Tayyip Erdogan wil garanties dat een deel van de 3,6 miljoen gevluchte Syriërs terugkeren naar hun thuisland.

  • In december zaten de ministers voor defensie al een eerste keer samen. Het was voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog dat er op zo’n hoog politiek niveau werd samengezeten. Zo schrijft Reuters.
  • Turkije gaf al te kennen dat het liever Noord-Syrië niet verlaat. In die regio leeft een Koerdische minderheid met een eigen militie (YPG) dat de controle heeft over een deel van het Syrisch grondgebied in het noordoosten.
    • Turkije ziet de militie aan als een terroristische organisatie en vreest dat de Syrische, verzwakte regeringstroepen niet in staat zullen zijn om de YPG onder de duim te houden of om een veilige grensregio te kunnen creëren.
    • Het door Turkije bezette gebied bedraagt ongeveer 5 procent van het Syrisch territorium en behelst een kwart van de populatie.
  • Voor Erdogan is vooral die Koerdische kwestie belangrijk, maar ook de Syrische vluchtelingen in het land zijn ontzettend onpopulair. Volgende maand zijn het verkiezingen in Turkije en hoe Erdogan dit probleem aanpakt, zal hem zeker afgerekend worden.
  • De Syrische staatsleider gaf omgekeerd al te kennen dat hij zijn Turkse evenknie niet wil ontmoeten zolang die zijn troepen niet uit Syrië terugtrekt.

Het perspectief van Assad

Persona non grata: De dictator probeert na jarenlange isolatie nu de weg terug te vinden naar het internationale toneel.

  • Rusland nam de taak op zich om beide landen, waarmee het op goede voet staat, aan de onderhandelingstafel te brengen. Turkije en Syrië zelf staan nochtans lijnrecht tegenover elkaar.
    • Assad noemde Erdogan ooit een ‘kleine werknemer in dienst van de Amerikanen’. Omgekeerd zei de Turkse president dat Assad een babymoordenaar, slager en terrorist was.
  • Assad heeft zijn overleven vooral te danken aan de Russische militaire hulp tijdens de burgeroorlog. Hij is zeer anti-Westersgezind (het Westen steunde trouwens het rebellenleger) en wil met tegenzin de relatie normaliseren met een land dat lid is van de NAVO en de Syrische oppositie steunt.
  • Toch moet de dictator zich inzetten op betere betrekkingen met de weinige landen die daarvoor openstaan.
    • Vorig jaar reisde hij voor het eerst sinds de start van de burgeroorlog naar het buitenland. De Verenigde Arabische Emiraten verwelkomden hem als eerste Arabisch land.
    • Andere Arabische landen in het Midden-Oosten gaven al te kennen dat Turkije en Syrië met elkaar moeten onderhandelen om meer stabiliteit in de regio te brengen.
  • Het economisch perspectief voor Syrië ziet er behoorlijk somber uit. Geen enkel land wil in Syrië, op meerdere vlakken geruïneerd door de oorlog, investeren.
    • Enkel Rusland pompte wat geld in diverse fosfaatmijnen en de mogelijke exploitatie van olie en gas, maar zou daar vooral zelf van profiteren.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.