Beleggers in het Westen hebben deze week al heel wat renteverhogingen te slikken gekregen. Ondertussen is in Turkije het omgekeerde aan de gang. De Turkse centrale bank heeft voor de tweede keer op rij de rente verlaagd met 100 basispunten. Dat terwijl de inflatie er zo’n 80 procent bedraagt.
Terwijl de meeste andere landen hun rente fors verhogen, gaat Turkije over tot een renteverlaging, van 13 naar 12 procent. President Recep Tayyip Erdoğan, die de centrale bank in zijn greep heeft, is ervan overtuigd dat niet een renteverhoging, maar renteverlaging het beste middel is tegen inflatie, die intussen is opgelopen tot 80,2 procent in Turkije. De rente is sinds het einde van 2021 met 500 basispunten gezakt.
“Zo’n verlaging is nodig omdat de groei en de vraag bleven vertragen. Voorts zijn er de escalerende geopolitieke risico’s”, aldus de centrale bank. Renteverlagingen duwen de Turkse lira naar beneden, wat volgens de president producenten zal helpen meer goederen te exporteren. Voorts moeten goedkopere kredieten dan weer investeringen en werkgelegenheid stimuleren.
Erdoğan zet centrale bank onder druk
“Het is duidelijk dat de Turkse centrale bank onder politieke druk staat om zich te houden aan Erdoğans soepeler monetair beleid, en het is duidelijk dat Erdoğan zich meer richt op groei in Turkije, en niet zozeer op het aanpakken van de inflatie”, merkt Liam Peach, econoom bij het Britse onderzoeksbedrijf Capitial Economics, op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
“Wij denken dat de centrale bank nog één of twee maanden zal doorgaan met deze cyclus van renteverlagingen”, voegt hij er nog aan toe.
Turkse verkiezingen
Volgens Timothy Ash, strateeg bij de vermogensbeheerder BlueBay Asset Management, neemt de Turkse president dergelijke beslissingen met oog op de volgende verkiezingen. Erdoğans partij heeft door de hoge inflatie aan populariteit moeten inboeten. Hij hoopt met economische groei meer stemmen voor zich te winnen.
Economen voorspellen een aanhoudend hoge inflatie en een verdere daling van de lira, die tot nu toe al 27 procent is gedaald ten opzichte van de dollar. Peach verwacht bijvoorbeeld dat de lira tegen maart 2023 zal zakken van 18,37 dollar vandaag naar 24 dollar. Ondertussen blijft Erdoğan ervan overtuigd dat de geldontwaarding zal afzwakken. “Inflatie is geen onoverkomelijke economische bedreiging. Ik ben een econoom”, zei hij dinsdag in een interview. Ter verduidelijking: Erdoğan is geen econoom.
(lb)