Tunesische president: “Godsdienst, de Koran en zijn verzen zijn voor ons niet relevant”

“Godsdienst, de Koran en zijn verzen zijn voor ons niet relevant. Wij gaan uit van de Grondwet en haar regels zijn bindend. We zijn een burgerlijke staat. Wie zegt dat de Tunesische staat een religieus uitgangspunt heeft, dwaalt.”

Dat heeft de Tunesische president Béji Caïd Essebsi maandag gezegd ter gelegenheid van een toespraak waarin hij een wetsvoorstel steunde om mannen en vrouwen gelijke rechten te geven inzake het erfrecht.

Twee dagen eerder hadden conservatieven nog betoogd tegen het wetsvoorstel, dat volgens hen ingaat tegen de sharia en de islam. Die sharia stipuleert dat de man dubbel zo veel erft als de vrouw. Essebsi wil voor de conservatieven nog een deur openlaten indien ze voor de sharia willen kiezen, maar de ongelijke verdeling moet wel de uitzondering worden in plaats van de norm zoals nu. 

Tunesië, gidsland in de Arabische wereld?

De 91-jarige Essebsi doet er alles aan om zijn land op de kaart te zetten als gidsland in de Arabische wereld. Zijn inspiratiebron is de voormalige president Habib Bourguiba, die het in de jaren zestig van vorige eeuw opnam voor vrouwenrechten. Vrouwen kregen recht op anticonceptie, echtscheiding en abortus, en daarnaast werden polygamie en kindhuwelijken verboden. 

Essebsi had vorig jaar al een verbod nietig verklaard, waarin werd gestipuleerd dat het Tunesische moslimvrouwen verboden was te trouwen met niet-moslims. De stokoude Essebsi streeft er ook naar om homoseksualiteit – een groot taboe in Arabische landen – uit de criminele sfeer te halen.

Essebsi’s uitspraken zijn opmerkelijk, omdat de Tunesische grondwet bepaalt dat de staatsgodsdienst de islam is en Tunesië slechts een beperkte vorm van godsdienstvrijheid kent. Zo mag volgens de grondwet enkel een moslim president worden. Ook staat ruim 99% van de bevolking geregistreerd als islamitisch. 

Meer