Tunesische president Kais Saied verzekert zich van tweede termijn met overweldigende meerderheid te midden van verkiezingscontroverse


Key takeaways

  • De Tunesische president Kais Saied heeft met een overweldigende meerderheid een tweede ambtstermijn gekregen.
  • De verkiezingen werden bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties vanwege de beperkte ruimte voor politieke dissidenten en mogelijke onregelmatigheden.
  • De opkomst was relatief laag: 29 procent van de geregistreerde kiezers.

De Tunesische president Kais Saied behaalde een tweede ambtstermijn met een overweldigende meerderheid, meer dan 90 procent van de stemmen volgens de bekendmaking van de verkiezingscommissie. Deze overwinning kwam er ondanks kritiek van mensenrechtenorganisaties op het verkiezingsproces. Slechts twee kandidaten, waaronder zakenman Ayachi Zammel die onlangs tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor vervalsing van documenten, mochten Saied zondag bij de verkiezingen uitdagen. De opkomst was met 29 procent van de geregistreerde kiezers relatief laag.

Belangrijkste factoren

Het ontbreken van campagnebijeenkomsten en openbare debatten, in combinatie met de overvloed aan pro-Saied posters in het hele land, onderstreepte de beperkte ruimte voor politieke dissidenten. Vijf politieke partijen hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen omdat ze zich zorgen maakten over de eerlijkheid en legitimiteit ervan.

Tunesië’s politieke landschap onder president Saied

De reis van Tunesië wordt gekenmerkt door zowel vooruitgang als tegenslagen sinds de opstanden van de Arabische Lente in 2010 die de oude dictator Zine El Abidine Ben Ali verdreef. Aanvankelijk werd Tunesië geprezen als een baken van democratie in de regio, maar onder president Saied, die in 2019 aan de macht kwam op een platform van hoop en hervormingen, is er een kentering opgetreden. Sindsdien heeft hij het parlement opgeschort, de grondwet hervormd en de macht in eigen handen gecentraliseerd. De arrestatie en opsluiting van dissidenten en potentiële rivalen hebben de weg vrijgemaakt voor Saieds verwachte overwinning in deze verkiezingen.

Internationale reacties op de verkiezingsuitslag

De Onafhankelijke Hoge Autoriteit voor Verkiezingen (ISIE) bevestigde dat Saied 2.438.954 stemmen kreeg, een verbluffend aantal dat zijn dominantie in de Tunesische politiek weerspiegelt. De derde kandidaat, voormalig parlementslid Zouhair Maghzaou, behaalde bijna 2 procent van de stemmen. De officiële resultaten worden naar verwachting begin volgende maand bekendgemaakt. Deze verkiezing is de derde presidentsverkiezing in Tunesië sinds het vertrek van Ben Ali in 2011.

Zorgen over mensenrechten en autoritarisme

Internationale organisaties zoals Amnesty International hebben hun bezorgdheid geuit over een verslechtering van de grondrechten onder het leiderschap van Saied en wijzen op een toename van autoritaire tendensen en de onderdrukking van afwijkende meningen. Saied beweert echter dat zijn acties nodig zijn om corruptie te bestrijden en de natie te verdedigen tegen “verraders” binnen de eigen gelederen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.