Tunesië: daar zijn de islamisten

Decennialang was Tunesië het meest seculiere en progressiefste land van de islamwereld. Het regime was het minst brutale in de regio; de bevolking de rijkste en best opgeleide. Toen de revolutie uitbrak leefde amper 4% van de mensen onder de armoedegrens, een van ’s werelds laagste percentages. 80% van de bevolking behoorde er tot de middenklasse; het onderwijs rangschikte 17de wereldwijd. Tunesië stak meer geld in zijn onderwijs dan in zijn militair apparaat. Het dragen van een hoofddoek was verboden in openbare instituten, polygamie was verboden, moskeeën werden na gebedstijd gesloten en mannen moesten een politietoelating vragen indien ze hun baard wilden laten groeien.Het was het enige moslimland waar abortus legaal was en seksuele voorlichting op school verplicht. Kinderen werd vanop jonge leeftijd duidelijk gemaakt dat politiek en godsdienst twee verschillende en aparte zaken zijn.Opmerkelijk genoeg was Tunesië ook het enige moslimland waar prostitutie legaal was. Elkeen van ’s lands historische wijken had eigen bordelen, zelfs Kairouan, op Mekka, Medina en Jerusalem na, de heiligste stad van de Islam.Tunesië was een kampioen inzake moslimvrouwenrechten; prostituées kregen een vergunning van het Ministerie voor Binnenlandse Zaken, betaalden belastingen en werden beschermd door de wet.Dat was voor de revolutie:Vorige vrijdag maakten een paar vijfhonderd mannen met baarden een eind aan deze traditie. Ze zetten hun heilig gelijk kracht bij met knuppels en molotovcocktails. Dit alles onder het eeuwenoude motto: ‘Allah Akbar’. Pas nadat de interim-regering had toegezegd dat de bordelen dicht zouden gaan, dropen ze af. Volgens de Daily Mail wordt ook in andere delen van Tunesië jacht gemaakt op onzedelijkheid en alcohol.De vraag of het nu aan de democraten of aan de fundamentalisten is, is zo beantwoord. Voor de hoeren van Tunis alvast.

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Deutsche Bank verlaagt koersdoel Umicore

09/12/2021 07:30

(ABM FN) Deutsche Bank heeft donderdag het koersdoel van Umicore verlaagd van 52,00 naar 44,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Batterijmaterialen met een hoog nikkelgehalte dragen de voorkeur weg van de autofabrikant. Dit heeft tot gevolg dat er minder vraag zal zijn naar de oplossingen van Umicore, volgens analist Tim Jones. 

Dit komt bovenop het tekort aan halfgeleiders, wat de verkopen de komende jaren onder druk zal zetten. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20