Tumblr censureert reblogs van haatberichten

Sociaal netwerk Tumblr heeft aangekondigd dat reblogs met haatberichten niet meer zullen kunnen. De site mikt vooral op neonazistische berichten.

Tot vandaag was het mogelijk om berichten die verwijderd waren, omdat ze haatboodschappen bevatten, te herbloggen en ze zo dus te verspreiden. Dat kan nu niet meer, meldt Tumblr op de bedrijfsblog.

Nazipraat

‘Veel van jullie hebben ons gevraagd om verder ons haatberichtenbeleid te herevalueren, specifiek haatberichten van nazi’s of andere groepen. Vandaag laten we jullie weten dat we jullie gehoord hebben en dat we verder actie ondernemen.’

Tumblr is momenteel eigendom van WordPress-baas Automattic. ‘Ons onderzoek heeft aangetoond dat het vooral om blogs gaat die al verwijderd zijn. De berichten bleven wel nog leven in reblogs.’

Kritiek

Volgens Tumblr waren niet alle reblogs gericht op het verspreiden van de boodschap, maar om er kritiek op te geven. Toch oordeelt de site nu dat de reblogs ‘zeer zelden het soort tegenargumenten aanbrachten die het rebloggen van het bericht verantwoorden.’

Tumblr zal nu door de gewiste posts gaan en focussen op berichten waar neonazistische standpunten worden ingenomen. Alle reblogs die daar aan vasthangen, zullen worden verwijderd. Volgens Tumblr zijn er de voorbije week al 4,47 miljoen reblogs verwijderd.

Vrije meningsuiting

Volgens het bedrijf zijn er argumenten, vooral educatieve en socio-culturele, om de reblogs te behouden. ‘We hebben deze verandering niet doorgevoerd zonder na te denken over de impact op jullie recht op vrije meningsuiting. We willen niemand het zwijgen opleggen.’

‘Er is geen eenvoudige oplossing, AI of algoritme dat perfect haatberichten kan filteren. Daarom hebben we een Trust & Safety-team aangesteld en is er een eenvoudige manier gekomen om haatberichten te melden’.

De manier waarop Tumblr berichten modereert en censureert, heeft het bedrijf al problemen met zijn eigen online gemeenschap opgeleverd. Zo is alle porno verwijderd, net zoals alle naaktheid, toen het bedrijf werd overgekocht door de Amerikaanse telecommogul Verizon.

Als rechtstreeks gevolg van dat nieuwe beleid kelderden de bezoekerscijfers. Tumblr was lang een soort veilige haven voor allerlei subculturen. Met het beleid zijn die groepen van het platform gejaagd. Of de volgende verstrenging een positief of negatief effect op de cijfers zal hebben, valt nog af te wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20