Tsjechische boeren eisen strengere etiketteringsregels voor geïmporteerd voedsel


Key takeaways

  • Tsjechisch boeren eisen strengere etiketteringsregels om een einde te maken aan misleidende etiketten op geïmporteerde voedingsmiddelen.
  • Het Europees Burgerinitiatief wil duidelijkere etiketteringspraktijken invoeren die het land van herkomst tonen voor al het voedsel dat in Europa wordt verkocht.
  • Door de huidige EU-regels kunnen importproducten van buiten de EU op de markt komen zonder hun echte herkomst te vermelden, waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat voor Europese producenten.

Boerenorganisaties in heel Europa, waaronder grote Tsjechische groepen zoals de Agrarische Kamer van Tsjechië en de Tsjechische Landbouwvereniging, dringen actief aan op strengere etiketteringsregels. Hun grootste zorg is de prevalentie van misleidende etiketten op geïmporteerde voedingsmiddelen die vaak worden verkocht als afkomstig uit Europese landen, waardoor consumenten worden misleid over de werkelijke herkomst.

Dit initiatief, geclassificeerd als een Europees burgerinitiatief onder EU regelgeving, wordt geleid door de Italiaanse organisatie Coldiretti in samenwerking met Centraal-Europese landbouwgroepen. De campagne pleit voor duidelijkere etiketteringspraktijken die het land van herkomst nauwkeurig weergeven voor alle voedselproducten die op de Europese markt worden verkocht. Jan Doležal, voorzitter van de Tsjechische Agrarische Kamer, benadrukt het recht van consumenten om de echte herkomst van hun voedsel te kennen en wijst daarbij op de hoge Europese normen voor kwaliteit en voedselveiligheid. Hij is van mening dat misleidende etiketten niet alleen schadelijk zijn voor consumenten, maar ook een oneerlijk voordeel opleveren voor geïmporteerde producten die deze strenge regels zouden kunnen omzeilen.

Europese producenten onder druk

Tsjechische boeren beweren dat de huidige EU-regels, die alleen etikettering vereisen op basis van de uiteindelijke verwerkingslocatie, vaak het oorspronkelijke land van productie verdoezelen. Door deze maas in de wet kunnen importen van buiten de EU op de markt komen zonder hun echte herkomst te onthullen, waardoor Europese producenten die zich aan strenge normen houden onder druk komen te staan.

Martin Pýcha, voorzitter van de Tsjechische landbouworganisatie, wijst op de groeiende toestroom van goedkope importproducten uit landen als Oekraïne en landen die vallen onder de Mercosur-overeenkomst, die een uitdaging vormen voor Europese boeren die al te maken hebben met hoge productiekosten als gevolg van EU-regelgeving. Hij pleit voor duidelijke en transparante etikettering om consumenten in staat te stellen een geïnformeerde keuze te maken over het voedsel dat ze kopen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.