Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt of Trump de Espionage Act brak: dit is wat dat betekent

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Donald Trump drie wetten heeft verbroken, waaronder de Espionage Act, een belangrijke wet rond spionage. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de ex-president van de Verenigde Staten.

Eerder deze week viel de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst, de FBI, binnen in Mar-a-Lago, Trumps resort in Florida waar hij ook een privéwoning heeft. Daar zochten zij een aantal dozen met documenten die de ex-president meenam uit het Witte Huis. Er zou onder andere vertrouwelijke informatie over kernwapens, alsook over de Franse president zijn meegenomen.

Door de documenten mee te nemen, zou Trump mogelijk een belangrijke wet hebben overtreden, namelijk de Espionage Act, een stukje wetgeving dat betrekking heeft op de nationale veiligheid. 

De wet, die van 1917 dateert, verbiedt het delen van informatie die de Verenigde Staten zou kunnen schaden, of andere landen een voordeel zou kunnen geven. De Espionage Act werd tijdens de Eerste Wereldoorlog tot leven geroepen om ervoor te zorgen dat vijanden van de VS niet zouden kunnen worden gesteund tijdens oorlogstijden.

Tot tien jaar cel

Het deel van de wet dat van toepassing zou zijn op de Trumpaffaire, heeft specifiek betrekking op het verzamelen, verzenden of verliezen van informatie over defensie. Het gaat dan om documenten die “door grote nalatigheid op illegale wijze uit hun bewaarplaats zijn weggenomen om verloren, gestolen, geabstraheerd of vernietigd te worden”. 

Het overtreden van delen van de Espionage Act kan leiden tot gevangenisstraffen van maximaal tien jaar. In 2006 werd Kenneth Wayne Ford Jr., een ex-medewerker van de inlichtingendienst NSA, veroordeeld tot zes jaar cel nadat hij een doos met documenten meenam.

Ook klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland in ballingschap leeft, werd aangeklaagd voor het breken van drie delen van de wet. Snowden zou tot dertig jaar cel riskeren als hij ooit terug zou gaan naar de VS. Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, zou zelfs voor zeventien aanklachten die betrekking hebben tot de Espionage Act kunnen worden veroordeeld en riskeert 175 jaar cel eenmaal hij zou worden uitgeleverd aan de VS.

Trump nog niet aangeklaagd

De ex-president beweert echter dat de documenten die hij meenam, niet langer vertrouwelijk zouden zijn. Presidenten kunnen een proces doorlopen om vertrouwelijke informatie vrij te geven, maar het is vooralsnog onduidelijk of Trump dat heeft gedaan. Als dat niet het geval is, kan de voormalige president worden aangeklaagd, hoewel dat tot nu toe nog niet werd gedaan.

“Elke dag dat informatie van een dergelijke classificatie op een onbeveiligde locatie ligt, is een risico voor onze nationale veiligheid. Als iemand anders informatie van die aard in zijn bezit had, zou de FBI snel werken om de risico’s van openbaarmaking te beperken”, zei Adam Schiff, voorzitter van het comité van de inlichtingendiensten in het Huis van Volksvertegenwoordigers, in een verklaring

Dat Trump bijgevolg zou kunnen worden aangeklaagd, sluit Schiff niet uit, maar hij zegt wel dat dit niet de taak van de volksvertegenwoordigers is. “De vraag of de voormalige president of een andere partij strafrechtelijk aansprakelijk is, kan het best worden overgelaten aan het ministerie van Justitie en ik heb er vertrouwen in dat zij hun onderzoek volgens de wet zullen voortzetten.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.