Key takeaways
- De regering Trump stelt drastische bezuinigingen voor op USAID, waardoor het personeelsbestand van meer dan 10.000 werknemers wordt teruggebracht tot 294 wereldwijd.
- De voorgestelde bezuinigingen zijn gericht op belangrijke bureaus binnen USAID, waaronder Afrika en Azië, die cruciaal zijn voor de bestrijding van armoede, ziekte en conflicten.
- Critici beweren dat deze bezuinigingen de effectiviteit van de Amerikaanse buitenlandse hulpprogramma’s ernstig zullen schaden.
Voorgestelde bezuinigingen
De door de regering Trump voorgestelde bezuinigingen op het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) zouden het personeelsbestand drastisch terugbrengen van meer dan 10.000 werknemers tot slechts 294 wereldwijd. Deze vermindering betekent een aanzienlijke verschuiving van de focus van internationale hulp en ontwikkeling.
Deze bezuinigingen zijn gericht op belangrijke bureaus binnen USAID, waaronder Afrika en Azië, die cruciaal zijn voor het bestrijden van armoede, ziekte en conflicten. Het voorgestelde plan, mede onder impuls van zakenman Elon Musk, is erop gericht om de activiteiten van de overheid in te krimpen. Critici beweren dat deze herstructurering de effectiviteit van de Amerikaanse buitenlandse hulpprogramma’s ernstig zal schaden.
Invloed lopende projecten
Het effect van deze bezuinigingen gaat verder dan administratieve veranderingen. Veel levensreddende projecten die momenteel door USAID worden ondersteund, zoals ziektepreventie, rampenbestrijding en armoedebestrijding, komen nu in gevaar. Organisaties die samenwerken met USAID hebben te maken met financiële instabiliteit en onzekerheid over lopende projecten. Het werk van het agentschap in meer dan 130 landen, waaronder topontvangers als Oekraïne, Ethiopië, Jordanië, Somalië en Afghanistan, zou aanzienlijk belemmerd kunnen worden.
De Amerikaanse regering wil USAID samenvoegen met het ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. Voor deze fusie is echter de goedkeuring van het Congres nodig vanwege de wettelijke status en de financieringsstructuur van USAID. Rubio is sinds de inauguratie van Trump waarnemend minister en heeft de taak om toezicht te houden op deze herstructurering. Hoewel de regering streeft naar gestroomlijnde overheidsoperaties en kostenbesparingen, waarschuwen critici dat deze drastische bezuinigingen de invloed van de VS in het buitenland kunnen verzwakken en een leegte kunnen creëren die wordt opgevuld door landen als China en Rusland.
Oppositie tegen bezuinigingen
De voorgestelde personeelsinkrimping heeft tot grote bezorgdheid geleid onder de medewerkers van USAID en hun gezinnen. Veel werknemers staan ontslagaanzeggingen en administratief verlof te wachten. Het verlies van ervaren personeel bedreigt de langdurige relaties met buitenlandse regeringen, lokale organisaties en internationale partners, die cruciaal zijn voor het succes van de Amerikaanse buitenlandse hulpprogramma’s.
Wetgevers en humanitaire organisaties verzetten zich fel tegen deze bezuinigingen. Ze stellen dat het verzwakken van USAID de veiligheid in de wereld, diplomatieke betrekkingen en het welzijn van miljoenen mensen die afhankelijk zijn van de programma’s in gevaar zal brengen. Democratische wetgevers hebben opgeroepen tot hoorzittingen om de mogelijke gevolgen van deze veranderingen te onderzoeken.
Onzekere toekomst
De toekomst van USAID en de Amerikaanse buitenlandse hulp blijft onzeker. Het Congres kan ervoor kiezen om in te grijpen en de missie van USAID te beschermen of toe te staan dat de bezuinigingsagenda van de regering-Trump het agentschap fundamenteel verandert. Ongeacht de uitkomst zal het wereldwijde humanitaire landschap waarschijnlijk ingrijpende veranderingen ondergaan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!