Trump-regering overweegt plan om Iraanse olieactiviteiten op zee te verstoren


Key takeaways

  • De regering Trump overweegt een plan om de olieactiviteiten van Iran te verstoren door schepen met Iraanse ruwe olie op zee tegen te houden.
  • Deze strategie zou gebruik maken van een internationale overeenkomst om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen en Iran onder druk te zetten in reactie op zijn nucleaire ambities en steun aan terrorisme.
  • Het onderbreken van olieleveringen zou partijen die betrokken zijn bij illegale handel kunnen afschrikken en uiteindelijk de inkomstenstromen van Iran kunnen beïnvloeden.

De Trump-administratie onderzoekt een strategie om de Iraanse olieactiviteiten te verstoren door schepen met Iraanse ruwe olie op zee tegen te houden. Dit plan zou gebruik maken van een internationale overeenkomst om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen. Het initiatief is bedoeld om Iran onder druk te zetten in reactie op zijn nucleaire ambities en steun voor terrorisme. Dit meldt Reuters.

Eerdere sancties tegen Iraanse bedrijven en hun “schaduwvloot” van tankers hadden beperkt succes, omdat Iran manieren heeft gevonden om de beperkingen te omzeilen via complexe smokkelnetwerken. Nu overweegt de regering een directere aanpak door geallieerde landen in te schakelen om schepen die belangrijke scheepvaartroutes zoals de Straat Malakka doorvaren, tegen te houden en te inspecteren. Deze tactiek is erop gericht om olieleveringen te verstoren, partijen die betrokken zijn bij illegale handel af te schrikken en uiteindelijk de inkomstenstromen van Iran te beïnvloeden.

Wereldwijde reactie en risico’s

Het Proliferation Security Initiative (PSI), opgericht in 2003 en gesteund door meer dan 100 regeringen, zou gebruikt kunnen worden om deze inspecties te vergemakkelijken. In het kader van het PSI zouden buitenlandse regeringen kunnen handelen op verzoek van Washington om zich te richten op Iraanse olietransporten, waardoor leveringen effectief worden vertraagd en de Iraanse toeleveringsketens worden belemmerd. De voormalige hoofdonderhandelaar van de VS voor het PSI, John Bolton, is van mening dat deze tactiek gerechtvaardigd zou zijn, aangezien Iran voor zijn activiteiten afhankelijk is van olie-inkomsten.

Elke agressieve actie van de Verenigde Staten brengt echter het risico van vergelding door Iran met zich mee, zoals is gebleken uit eerdere pogingen om Iraanse olieladingen in beslag te nemen onder de regering-Biden. De huidige lage olieprijzen bieden de regering-Trump meer flexibiliteit om sancties in te voeren, maar langdurige beperkingen kunnen leiden tot workarounds en afnemende effectiviteit.

Invloed op de wereldwijde oliemarkt

Hoewel de druk van de VS erop gericht is om de Iraanse olie-export te beperken, kunnen andere factoren, zoals een mogelijke hervatting van de Koerdische olie-export uit Irak, de onmiddellijke impact op het wereldwijde aanbod verzachten. De aanzienlijke inkomsten van Iran uit de olieverkoop aan China benadrukken de complexiteit van de internationale handelsdynamiek in deze context.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.