Trump ‘niet verantwoordelijk’ voor Covid-19 op campagnebijeenkomsten

Wie naar een politieke bijeenkomst van de Republikeinse partij in de VS komt, en daar Covid-19 oploopt, kan de partij daar niet voor verantwoordelijk stellen.

Massa-bijeenkomsten zijn nog niet overal in de Verenigde Staten toegestaan, maar ook daar worden de maatregelen momenteel langzaam aan versoepeld. Het is echter ook een verkiezingsjaar in de VS en dus gaan er nu opnieuw politieke bijeenkomsten, rally’s, door.

Juneteenth

De Amerikaanse president Donald Trump is al zeker van zijn nominatie als Republikeins presidentskandidaat. Maar op 19 juni gaat de eerste door in Tulsa.

De datum ligt sowieso al onder vuur, het is namelijk de dag dat de Amerikaanse bevolking het einde van de slavernij in de VS viert, Juneteenth. Dat ligt extra gevoelig sinds George Floyd twee weken terug omkwam door onnodig politiegeweld.

Covid-19

Maar de partij heeft nu ook laten optekenen dat wie komt opdagen op de rally, zelf verantwoordelijk is voor het eventueel oplopen van Covid-19. De partij kan niet ‘veranwoordelijk gesteld worden voor het enige ziekte of letsel’, staat er te lezen.

De administratie van Trump heeft de gevolgen van Covid-19 altijd geminimaliseerd. De Verenigde Staten hebben nochtans de grootste dodentol ter wereld moeten slikken en experts vrezen voor een tweede golf.

De maatregelen in enkele grote steden zoals New York City, zijn bijna volledig teruggeschroefd, maar massabijeenkomsten worden nog afgeraden. De meeste politieke rally’s zijn dan ook vervangen door digitale evenementen.

Biden versus Trump

Gelukkig zijn de twee presidentskandidaten intussen bekend. In de VS zijn er namelijk enkele staten die voor die verkiezing nog met een ‘caucus’ werken. Daarbij gaan partijleden letterlijk in de hoek van de kandidaat van hun keuze staan. In coronatijden zou dat onmogelijk zijn.

Op 3 november kiezen de Amerikanen de president voor de komende vier jaar. Dan neemt Trump het op tegen ex-vicepresident Joe Biden van de Democratische partij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20