Trump: ‘Mattis is een ‘soort Democraat’ en hij mag gaan’

Jim Mattis’ positie binnen het buitenlandbeleidteam van Trump is sinds de benoeming van John Bolton als veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo aanzienlijk verzwakt.

“De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is ‘een soort democraat’ en zal mogelijk mijn regering verlaten.” Dat heeft president Donald Trump zondag gezegd in een interview met Leslie Stahl van de nieuwszender CBS.

Trump ging in het populaire programma ’60 minutes’ dieper in op het aanzienlijke verloop in zijn kabinet en suggereerde dat nog meer personeelswijzigingen zullen volgen.

“Eerlijk gezegd denk ik dat hij ‘een soort Democraat’ is”

“Ik heb een paar mensen waar ik niet dol op ben. En er zijn andere mensen waar ik dan weer meer dan dol op ben “, zei de president.

Mattis heeft me niet gezegd dat hij van plan is om te vertrekken, zei Trump. Hij antwoordde evenmin direct op de vraag of hij het hoofd van het Pentagon liever zou zien zou vertrekken.

“Ik heb twee dagen geleden met hem geluncht. Ik heb een heel goede relatie met hem. Het kan zijn dat hij weg wil gaan. Eerlijk gezegd denk ik dat hij ‘een soort Democraat’ is, zei Trump. “Hij mag vertrekken. Ik bedoel, vroeg of laat gaat iedereen weg. Iedereen. Dat is Washington. “

Mattis was een van de eerste mensen die na de verkiezingen van 2016 door Trump werd benoemd. Hij is een voormalig generaal in de Amerikaanse zeemacht en werd – samen met de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley, die vorige week ontslag nam – lang beschouwd als een stabiele en gematigde kracht in het Amerikaanse buitenlandbeleid ten tijde van crises in Noord-Korea en Syrië en een vaak onberekenbare president.

“Ik zal er altijd zijn voor de Navo, maar ze moeten hun deel betalen”

Sinds de publicatie van het boek ‘Fear’ van Bob Woodward zit Mattis in het defensief. Mattis zou zich zich privé kritisch hebben uitgelaten over Trump.

Mattis’ positie binnen het buitenlandbeleidteam van Trump is ook sinds de benoeming van John Bolton als veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo aanzienlijk verzwakt.

Trump ontkende nog dat Mattis hem zou hebben gezegd dat de bestaansreden voor de Navo en de bondgenootschappen was om een Derde Wereldoorlog te vermijden:

“Dat is niet waar… Echt waar, ik vind generaal Mattis best oké. Maat ik weet er meer over dan hij. En dat vooral vanuit een standpunt van eerlijkheid, dat kan ik je zeggen. Ik zal er altijd zijn met de Navo, maar ze moeten hun deel betalen. Ik ben volledig voor Navo, maar ik laat niet met me sollen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20