Trump kondigt kandidatuur voor presidentsverkiezingen in 2024 aan

De Amerikaanse ex-president Donald Trump (76) wil in 2024 opnieuw een gooi naar het Witte Huis doen. Dat kondigde hij dinsdagavond plaatselijke tijd aan in zijn thuisbasis Mar-a-Lago.

Waarom is dit belangrijk?

Kiest de Republikeinse partij weer voor de polariserende aanpak van Donald Trump of voor een meer gematigde en traditioneel conservatieve koers? Met zijn kandidatuur dwingt Trump de GOP om die verscheurende keuze te maken.

In het nieuws: Trump diende officieel zijn kandidatuur in bij de Federal Election Commission (FEC) en is daarmee de eerste kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie in de verkiezingen van 2024.

De vlucht vooruit. Met zijn openingszet lanceert Trump niet alleen de race om potentiële kiezers, maar ook om geldschieters. Hij was erg zichtbaar tijdens de afgelopen tussentijdse verkiezingen, ter ondersteuning van “zijn” kandidaten, en had daarbij al gezinspeeld op een mogelijke kandidatuur voor het presidentschap.

  • Maar omdat de meeste kandidaten uit zijn kamp het slecht deden bij de recentste tussentijdse verkiezingen, werd gespeculeerd over een afstel van zijn aankondiging. Uiteindelijk zette Trump toch door.
  • De kandidatuur is ongebruikelijk vroeg en is mogelijk gemotiveerd door de vele rechtszaken die tegen de voormalige zakenman lopen, zowel over mogelijke belastingontduiking als over zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Naar een rematch Trump-Biden? In zijn aankondigingsspeech sneed hij zijn vertrouwde thema’s aan. “Amerika is terug. Om Amerika zijn grootsheid en glorie terug te geven, kondig ik mijn kandidatuur voor het presidentschap aan. Dit wordt niet mijn campagne. Het wordt onze campagne.”

  • Hij schoot met scherp richting huidig president Joe Biden, die hem klopte in de verkiezingen van 2020. Trump blijft nog steeds beweren dat die stembusslag vervalst werd, hoewel daar geen objectieve aanwijzingen voor zijn. “Joe Biden belichaamt het falen van links en de corruptie van Washington”, klonk het.
  • Biden, die over enkele dagen 80 wordt, heeft al te kennen gegeven voor een tweede ambtstermijn te willen gaan, hoewel er vragen gesteld worden bij zijn hoge leeftijd en zijn toenemend aantal verbale uitschuivers. Er is momenteel echter geen voor de hand liggend alternatief bij de Democraten.

Republikeinse uitdagers in het defensief. Met zijn vroege kandidatuur worden de andere mogelijke kandidaten binnen de Republikeinse partij gedwongen om hun strategie aan Trumps tempo aan te passen.

  • Tot voor kort kwam Trump in peilingen bij Republikeinse kiezers steevast als hun favoriete kandidaat voor 2024 uit de bus. Maar na zijn indrukwekkende herverkiezing als gouverneur van Florida wordt de veel jongere Ron DeSantis (44) steeds meer gezien als de wissel op de toekomst.
  • Ook voormalig vicepresident Mike Pence (63), die eerder deze week in een interview verklaarde “dat er betere opties zijn voor 2024 dan Trump” zegt een kandidatuur te overwegen. Pence en Trump raakten in onmin na de bestorming van het Capitool, toen opgehitste Trump-aanhangers Pence met de dood bedreigden.
  • Wat een voordeel voor Trump kan zijn: het is niet uitgesloten dat zijn tegenstanders de niet-Trumpstemmers onderling zullen verdelen, waardoor hij de Republikeinse nominatie zou kunnen binnenhalen. Al wordt momenteel vooral getipt op een duel Trump-DeSantis.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.