Facebook wordt opnieuw de sleutel van herverkiezingscampagne Trump

De Amerikaanse president Trump zet Facebook opnieuw centraal in zijn herverkiezingscampagne. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Bully Pulpit Interactive. Hun analyse loopt over de periode van december 2018 tot vandaag.

Terwijl de media voornamelijk aandacht besteden aan de immer uitbreidende groep kandidaten die de nominatie van de Democratische partij in de wacht trachten te slepen, zet Trump volop in op Facebook.

Trump loves Facebook

Voor elke dollar die de Democratische kandidaten Elizabeth Warren en Kamala Harris op Facebook en Google uitgeven, spendeert Trump er negen. Ondertussen heeft de Trump-campagne al dubbel zo veel geld op Facebook uitgegeven als het volledige kamp Democratische kanshebbers gecombineerd.  Experts in politieke strategie kunnen zich niet herinneren dat een kandidaat zo vroeg in de campagne al zo veel geld had uitgegeven op digitale platformen. 

Wie is Brad Parscale?

Trumps digitale campagne-activiteiten worden geleid door Brad Parscale, een specialist in de analyse en het bereiken van specifieke doelgroepen.

Parscale werd geboren in Kansas en trad al in 2011 in dienst van de Trump Organization. In 2016 werd hij door Trump aangeduid om zijn digitale presidentscampagne te gaan leiden.

Hoewel Trump veelal op Twitter vertrouwt, was Parscale’s werk cruciaal op Facebook. Daar spendeerde hij het gros van het advertentiebudget van 100 miljoen dollar. Volgens Parscale (foto onder)  waren die vooral efficiënt om kiezers op het Amerikaanse platteland te bereiken.

Brad Parscale
EPA

Trump begrijpt belang van digitale experts

De benoeming van Parscale duidt volgens insiders op de aanhoudende invloed van Trumps schoonzoon Jared Kushner in Team Trump. Tijdens de campagne van 2016 was Kushner Parscale’s grootste fan. Het bewijst ook dat Trump het belang van een expert in het digitale tijdperk volledig vat.

“Het team dat Trump in 2016 naar de overwinning loodste is grotendeels behouden gebleven, maar boven alles hebben we Donald Trump”, zegt een lid van het Trump 2020 team. “Niets schaalt en converteert zoals Trump.”

Democraten vooral op zoek naar geld

De Democratische kandidaten moeten hun digitale strategie voorlopig nog afstemmen op het overtuigen van geldschieters. Dat terwijl Trump zich bezig kan houden met het uitbreiden van zijn basis. De Trump-campagne heeft al langer een systeem opgezet waarbij mensen kleine bedragen kunnen schenken. Dat systeem is erg performant. Het betekent ook dat de president niet direct een prioriteit moet maken van het inzamelen van geld.

Volgens Mike Schneider van Bully Pulpit Interactive was het digitale succes van Trump – na zijn overwinning – een van de meest overbelichte verhalen van de campagne van 2016. De voorsprong die hij nu al uitbouwt dreigt een van de meest onderbelichte verhalen te worden.

Facebook en Rusland

De rol die Rusland via Facebook speelde in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 blijft tot op vandaag omstreden. Trump, die in 2016 massaal veel geld op Facebook spendeerde, kiest dus opnieuw voor dezelfde strategie. En net als in 2016 is daar in de pers weinig aandacht voor.

Zelfs indien Facebook het sinds 2016 zwaar te verduren krijgt, blijkt uit gegevens van analisten dat de media die Trumps kiezersbasis in 2016 bespeelden ook vandaag nog altijd dominant blijven. Met Fox News, Breitbart, de Daily Wire en de Daily Mail onder de meest populaire uitgevers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20