Trump en de GOP nemen hun leugens mee naar 2022

Ten minste een derde van de bijna 700 Republikeinen die zich kandidaat hebben gesteld voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden of de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen van 2022, promoten Donald Trumps valse claims over de voorbij presidentsverkiezingen. Ruim 136 onder hen zitten al in het Congres en weigerden op 6 januari Bidens overwinning in het kiescollege te ratificeren.

Waarom is dit belangrijk?

Zes maanden na het trieste spektakel dat een menigte Trump-supporters het Capitool zag bestormen, in een poging "de diefstal te stoppen" ("Stop the Steal") - en ondanks het feit dat er geen enkel geloofwaardig bewijs is van wijdverspreide kiezersfraude - blijft het Republikeinse partijapparaat in de ban van het idee dat de laatste verkiezingen onwettig waren, dat Democraten wonnen door vals te spelen en dat de verkiezingsregels moeten worden aangepast teneinde toekomstige fraude te voorkomen.

Dat kan grote gevolgen hebben, want… Washington Post: “Tientallen kandidaten die het ongefundeerde idee promoten dat de verkiezingen vervalst waren, streven naar machtige functies – zoals gouverneur, procureur-generaal en staatssecretaris. Mochten ze het halen dan krijgen ze de bevoegdheid over de organisatie en controle van de verkiezingen. Dat in staten waar Trump en zijn bondgenoten probeerden de uitslag ongedaan te maken en zijn terugkeer naar het Witte Huis te bewerkstelligen.”

Er zijn dit jaar al meer dan 200 wetsvoorstellen ingediend om de verkiezingsregels in Amerikaanse deelstaten te wijzigen; 24 daarvan zijn al in werking getreden.

De GOP en de Trumpaanhang: een hermetisch gesloten circuit

Trump zelf blijft ondertussen de meest populaire figuur in de Republikeinse Partij. Hij fungeert als een “koning in ballingschap”. De ex-president heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd degenen die zijn claims niet onderschrijven tegen te werken. Door mensen die de claims wel verdedigen bij de voorverkiezingen te steunen. Trump kan verder rekenen op de steun van activisten, gulle schenkers, de verkozen Republikeinse elites en het conservatieve media-ecosysteem.

Meer dan ooit tevoren vormt dit systeem een hermetisch gesloten circuit, waarin alternatieve feiten en regelrechte samenzweringen ongestoord kunnen gedijen. Amper twee decennia geleden vertrouwde 47 procent van de Republikeinen de mainstreammedia, blijkt uit gegevens van opiniepeiler Gallup. Vandaag is dat nog amper 10 procent. Verontrustender is misschien nog wel dat 46 procent van de Trump-aanhang het volgens een recente studie van de politicoloog Lee Drutman gepast vond dat Republikeinse wetgevers de resultaten ongedaan zouden maken in staten die door Biden waren gewonnen.

Er bestaat ook een parallel systeem binnen de Democratische Partij. Maar dat heeft voorlopig nog niet geresulteerd in een wijdverbreide afwijzing van ongunstige verkiezingsresultaten.

“Wat nu echt beangstigend is, is de omvang van de pogingen om de macht over toekomstige verkiezingen te stelen,” zegt Jena Griswold (D), staatssecretaris in Colorado. “Dat is wat we zien in het hele land. Letterlijk in bijna elke swing state, hebben we iemand die zich verkiesbaar stelt voor staatssecretaris die angst heeft gezaaid over de verkiezingen van 2020 of bij de opstand [van 6 januari aanwezig] was. In 2022 zal de democratie op het stembiljet staan.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20