Trump: “De Europese Unie is erger dan China”

“De Europese Unie is erger dan China.” Dat heeft de Amerikaanse president Trump tegen zijn ambtsgenoot Emmanuel Macron gezegd toen die hem op 24 april in Washington bezocht. Macron had Trump gevraagd samen te werken omdat ze beide een probleem hebben met China.

Het doorgaans goed geïnformeerde Axios maakt gewag van ‘moeilijke gesprekken’ tussen beide leiders in april, die als de voorbode van het fiasco van de voorbije G7-top kunnen worden beschouwd.

Volgens dezelfde bron begon Trump daarna het gedrag van Duitsland en de import van Duitse wagens in de VS te bekritiseren.

‘Tot er geen Mercedes-Benz meer op Fifth Avenue in New York rijdt’

Vorige maand had het Duitse magazine Wirtschaftswoche op basis van uitspraken van niet bij naam genoemde Amerikaanse en Europese diplomaten nog gemeld dat Trump de invoer van Duitse luxewagens in de Verenigde Staten wil blokkeren

Volgens deze diplomaten zou Trump vorige maand tegen de Franse president Emmanuel Macron hebben gezegd dat hij zijn positie zou volhouden ‘tot er geen Mercedes-Benz meer op Fifth Avenue in New York rijdt.’

Trump vindt het niet kunnen dat er Duitse wagens in gans de VS te zien zijn, maar amper Chevrolets in Duitsland.

Volgens Trump is de handelsrelatie tussen de VS en Frankrijk ‘vrij evenwichtig’ maar is die tussen de VS en de EU ‘zeer unfair’.

Volgens Sarah Sanders, de persverantwoordelijke van het Witte Huis, wilde de president ‘gewoon het punt maken dat er iets moet gebeuren om het systeem te repareren’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20