Volgens Trump is correctie op de beurzen de schuld van zijn rivale Harris

Volgens Trump is correctie op de beurzen de schuld van zijn rivale Harris
Donald Trump / Kamala Harris – Getty Images

De beurzen hebben de voorbije handelsdagen rake klappen gekregen. Dat is ook de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump niet ontgaan. Volgens hem is de beurscorrectie de schuld van Kamela Harris, de presidentskandidaat voor de Democraten. Trump spreekt van een “Kamala-crash”.

Context: Beleggers drukten de voorbije dagen massaal op de verkoopknop. Ze maken zich zorgen over de economische situatie in de Verenigde Staten.

  • De S&P500 verloor de voorbije vijf handelsdagen maar liefst 5,3 procent. In Europa dook de Eurostoxx50 tijdens diezelfde tijdspanne zo’n 6 procent lager. De Nikkei in Japan verloor bijna 20 procent. Vandaag won de Japanse index weliswaar 10 procent.

In het nieuws: Volgens Trump is zijn rivale verantwoordelijk voor de beurscorrectie.

  • “Dit is een voorproefje van de wereldmarkten zonder Donald J. Trump in het Witte Huis. Dit zou allemaal niet gebeuren onder mijn toezicht”, aldus de presidentskandidaat. “Kamala en de markten gaan niet samen. Ze zal de markten vernietigen. Ze is nu aan de macht en kijk wat er gebeurt.” Hij voegde eraan toe dat “Kamala nog erger is dan crooked Joe.”
  • Trump heeft de Democraten eerder al eens de schuld gegeven van rode koerstabellen. Toen de indexen in januari recordhoogten bereikten, schreef Trump de stijging aan zichzelf toe. Volgens de oud-president was de positiviteit bij de beleggers te wijten aan zijn goede resultaten in de peilingen.

Opgemerkt: Tijdens het presidentschap van Trump stegen de aandelenmarkten aanzienlijk, hoewel die hausse werd onderbroken door een korte recessie tijdens de coronapandemie. De Amerikaanse index S&P won onder Trump bijvoorbeeld ruim 40 procent.

  • Ook onder Biden wonnen de beurzen terrein, maar de stijging was minder fors. De Dow Jones deed er tijdens zijn presidentschap (tot eind 2023) ongeveer 25 procent bij, maar die klim werd overschaduwd door een immens hoge inflatie en andere economische problemen.

Ook dit: Conservatieven gebruiken ook de term “Kamalanomics” om kritiek te uiten op het economische beleid van Harris, dat lijkt op dat van Biden. Trump belooft dan weer om binnenlandse industrieën te ondersteunen, hoewel critici waarschuwen dat dergelijke ingrepen de inflatie opnieuw een boost kunnen geven.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.