Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trein brengt toeristen van Sint-Petersburg naar Noordpool

Logo Business AM
Economie

07/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Toeristen kunnen in de toekomst vanuit Sint-Petersburg naar de noordpool reizen. Initiatiefnemer is de Duitse touroperator Lernidee Erlebnisreisen. Bedoeling van dit nieuwe project is om enkele keren per jaar met de trein, die de naam Zarengold meekreeg, van Sint-Petersburg door het noordpoolgebied naar Noorwegen te reizen. De volledige tocht neemt elf dagen in beslag. De deelnemers krijgen daarbij volgens de organisatoren de mogelijkheid om gebieden te ontdekken die op een andere manier bijzonder moeilijk bereikbaar zouden zijn.

De Zarengold voldoet volgens de touroperator aan de hoogste normen om een comfortabele reis te garanderen. De eerste reis van de trein mocht ruim negentig deelnemers verwelkomen. Dat gezelschap was bijzonder internationaal getint, met reizigers uit de Verenigde Staten, Duitsland, Noorwegen, Rusland, Oostenrijk, Luxemburg en Nederland.

Fascinatie

Het noordpoolgebied fascineert iedereen,” benadrukt Nurlan Mukash, directeur van Lernidee Erlebnisreisen. “Daarbij moet echter worden vastgesteld dat in de regio vooral Canadese en Noorse touroperators actief zijn. Russische initiatieven bleven daarentegen tot nu toe afwezig.”

Het traject van dit nieuwe toeristische initiatief gaat in eerste instantie van Sint-Petersburg naar Moermansk. Onderweg worden haltes ingelast is Petrozavodsk en de historische stad Kem.

Moermansk, veruit de grootste stad ten noorden van de poolcirkel, is de terminus van de Zarengold. Vanaf hier gaat de reis verder met de bus. Die brengt de deelnemers naar Kirkenes in Noorwegen. De tocht wordt vervolgens afgerond met een boottocht naar Oslo of met een verplaatsing met het vliegtuig naar het eiland Spitsbergen.

De Zarengold telt een tiental rijtuigen. Daarin zijn ook twee restauratiewagons inbegrepen. Voor de catering is beroep gedaan op twee Russisch chefs die in Zwitserland zijn opgeleid.

Nurlan Mukash zegt te hopen in de toekomst geregeld de Zarengold op de arctische route te kunnen inzetten. Hij voegt er aan toe dat voor volgend jaar alvast twee excursies zijn voorzien. Over twee jaar zou de trein al vier keer moeten uitrijden.

Lernidee Erlebnisreizen zegt dat ook in Azië interesse voor dit initiatief wordt verwacht. Daarnaast rekent de touroperator ook op charters.

Plannen

Het initiatief kadert in de plannen van Rusland om het toerisme op de noordpool te stimuleren. Rusland bezit het grootste deel van het noordpoolgebied. Momenteel ontvangt het Russian Arctic National Park echter slechts een duizendtal toeristen per jaar.

Ongeveer 30 procent van deze toeristen zijn bovendien afkomstig uit China. Duitsland staat op de tweede plaats met een aandeel van 17 procent. Slechts 5 procent is afkomstig uit Rusland zelf. Het Noorse Spitsbergen ontvangt daarentegen meer dan 120.000 toeristen per jaar.

Rusland hoopt de nodige haveninfrastructuur en wegen te kunnen aanleggen om het arctische toerisme te ondersteunen. Dat heeft het Russische minister van economische ontwikkeling gemeld. Er zal ook een speciaal activiteiten-programma worden ontwikkeld.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks