Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Transport is een speerpunt van Europese innovatie

Logo Business AM
Economie

13/03/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In de Europese economie werpt het Duits industriële concern Siemens zich op als de grootste innovator. Dat blijkt uit een rapport van het European Patent Office (EPO). De studie maakt daarbij tevens gewag van een duidelijke verschuiving naar eigen innovatie. In totaal registreerde het Europese octrooibureau vorig jaar 174.317 patentaanvragen. Dat betekende een stijging met 4,6 procent tegenover het jaar voordien.

Siemens gaat in de rangschikking het Chinese technologieconcern Huawei vooraf. De rest van de top tien bestaat uit Samsung, LG Electronics, United Technologies, Philips, Qualcomm, Ericsson, General Electric en Bosch.

Europese groei

Uit het rapport blijkt dat Siemens vorig jaar 2.493 patenten indiende. Het Duitse concern duwde daarmee Huawei, dat het jaar voordien de ranglijst had aangevoerd, naar een tweede plaats. Bovendien wijst de studie erop dat Siemens na een interval van zeven jaar opnieuw de kroon als grootste innovator van Europa kon opeisen.

“Bijna de helft van alle aanvragen was het voorbije jaar afkomstig van Europese bedrijven,” beklemtonen de auteurs. “Dat is de sterkste stijging sinds het begin van dit decennium. Bijna 40 procent van de toename van het aantal aanvragen was te danken aan partijen uit de achtendertig lidstaten van het Europese octrooibureau.”

“De groei van het aantal octrooiaanvragen bevestigt de rol van Europa als motor van wereldwijde innovatie,” beklemtoont António Campinos, president van het European Patent Office. De meeste Europese landen konden van een toename gewag maken. De sterkste groei kwam voor rekening van Zwitserland en Groot-Brittannië, die elk 7,8 procent meer patenten indienden dan het jaar voordien.

Ook Zweden kon een stijging met 7,1 procent melden. Belgische bedrijven lieten vorig jaar 2.360 patentaanvragen optekenen. Dat was een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. België toonde daarmee ook de sterkste patentactiviteit in tien jaar tijd. Alleen Frankrijk en Finland moesten een daling melden. Die landen dienden respectievelijk 2,8 procent en 3,8 procent minder patenten in.

Transport

Wanneer naar de specifieke sectoren wordt gekeken, laat de medische technologie de grootste patentactiviteit blijken, gevolgd door digitale communicatie, computertechnologie, energie, transport, meettechnieken, farmaceutica, biotechnologie, machinebouw en chemie. Het grootste aantal aanvragen werd in Duitsland geregistreerd. Duitse bedrijven dienden vorig jaar 26.734 aanvragen in. Dat vertegenwoordigde een stijging met 4,7 procent tegenover het jaar voordien.”

“De grotere patentactiviteit van Duitse en Europese bedrijven is in sterke mate verbonden aan nieuwe transporttechnologieën,” zegt Campinos. “De sector vertegenwoordigde 39 procent van alle Europese octrooiaanvragen. Tegenover het jaar voordien liet het transport een stijging met 11,6 procent optekenen.”

“De dominantie van Europese bedrijven in deze industrie toont dat de transportindustrie een hoeksteen vormt van de Europese economie. De grote successen in de transporttechnologie tonen dat de sector een grote innovatiebeweging doormaakt. Zelfrijdende auto’s hebben de voorbije zeven jaar een derde van alle Europese patentaanvragen voor hun rekening genomen.”

“De sterke groei in de meeste toonaangevende technologiesectoren vormt het bewijs dat Europese innovatie kan vertrouwen op een efficiënt octrooisysteem,” zegt Campinos nodig. “Innovatieve bedrijven hebben een robuust octrooisysteem nodig, zodat ze sterke productportefeuilles kunnen bouwen.”

“Europa biedt tevens een goed klimaat voor kleine en middelgrote ondernemingen. Eén op de vijf patentaanvragen uit Europa werd ingediend door een kleinere onderneming of een individuele uitvinder.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks