China mikt in toenemende mate op innovatie

China is er voor de eerste keer in de geschiedenis in geslaagd om zich bij de twintig meest innovatieve economieën van de wereld te rangschikking. Dat blijkt uit een rapport van de Cornell University, de hogeschool Insead en de World Intellectual Property Organization (Wipo), gebaseerd op een analyse van 126 landen, waarbij van tachtig verschillende indicatoren gebruik werd gemaakt.

China staat in deze rangschikking inmiddels op een zeventiende plaats. Die doorbraak tot de top twintig kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan een snelle transformatie die de Chinese economie de voorbije periode heeft doorgemaakt.

Zwitserland

De ranglijst van de meest innovatieve economieën van de wereld wordt aangevoerd door Zwitserland. Daarmee wordt het land voor het achtste jaar op rij tot de meest innovatieve natie bekroond. Op de tweede plaats staat Nederland, gevolgd door Zweden, Groot-Brittannië, Singapore, de Verenigde Staten, Finland, Denemarken, Duitsland en Ierland.

Opgemerkt wordt dat de Verenigde Staten opnieuw verder in de ranglijst zijn teruggevallen. “Toch blijft het land een leidinggevend centrum van innovatie, dat een aantal wereldwijde marktleiders in technologie heeft gecreëerd en belangrijke technische doorbraken heeft gerealiseerd,” aldus het rapport.

“De rangschikking bewijst dat China een duidelijke keuze heeft gemaakt om het zwaartepunt van zijn economie te verschuiven naar kennis-intensieve industrieën die op innovatie beroep doen om voor zichzelf een concurrentieel voordeel te creëren,” betoogt Francis Gurry, directeur-generaal van de Wipo. “Die doorbraak wordt gedragen door een overheidsbeleid dat prioriteit geeft aan onderzoek en kennis.”

Ontwikkeling

Er wordt ook op gewezen dat een aantal economieën uit de middelste en lagere categorieën op het gebied van innovatie opmerkelijk betere prestaties laten optekenen dan hun graad van ontwikkeling zou laten uitschijnen.

Volgens de Wipo kunnen een twintigtal landen worden geïdentificeerd waar de innovatie op een hoger niveau staat dan het algemene oordeel over de economie zou laten veronderstellen. Vorig jaar omvatte deze categorie zeventien landen.

Onder meer wordt gewezen op Maleisië, India, Iran, Mexico, Thailand en Vietnam. In Afrika kunnen onder meer Kenia, Rwanda en Zuid-Afrika in deze categorie worden ondergebracht. In Oost-Europa kunnen volgens het rapport eveneens vijf landen worden teruggevonden waar de innovatie een opmerkelijk sterk parcours heeft laten optekenen.

België eindigde op het gebied van innovatie vorig jaar op een vijfentwintigste plaats.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20