Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

China mikt in toenemende mate op innovatie

Logo Business AM
Economie

11/07/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

China is er voor de eerste keer in de geschiedenis in geslaagd om zich bij de twintig meest innovatieve economieën van de wereld te rangschikking. Dat blijkt uit een rapport van de Cornell University, de hogeschool Insead en de World Intellectual Property Organization (Wipo), gebaseerd op een analyse van 126 landen, waarbij van tachtig verschillende indicatoren gebruik werd gemaakt.

China staat in deze rangschikking inmiddels op een zeventiende plaats. Die doorbraak tot de top twintig kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan een snelle transformatie die de Chinese economie de voorbije periode heeft doorgemaakt.

Zwitserland

De ranglijst van de meest innovatieve economieën van de wereld wordt aangevoerd door Zwitserland. Daarmee wordt het land voor het achtste jaar op rij tot de meest innovatieve natie bekroond. Op de tweede plaats staat Nederland, gevolgd door Zweden, Groot-Brittannië, Singapore, de Verenigde Staten, Finland, Denemarken, Duitsland en Ierland.

Opgemerkt wordt dat de Verenigde Staten opnieuw verder in de ranglijst zijn teruggevallen. “Toch blijft het land een leidinggevend centrum van innovatie, dat een aantal wereldwijde marktleiders in technologie heeft gecreëerd en belangrijke technische doorbraken heeft gerealiseerd,” aldus het rapport.

“De rangschikking bewijst dat China een duidelijke keuze heeft gemaakt om het zwaartepunt van zijn economie te verschuiven naar kennis-intensieve industrieën die op innovatie beroep doen om voor zichzelf een concurrentieel voordeel te creëren,” betoogt Francis Gurry, directeur-generaal van de Wipo. “Die doorbraak wordt gedragen door een overheidsbeleid dat prioriteit geeft aan onderzoek en kennis.”

Ontwikkeling

Er wordt ook op gewezen dat een aantal economieën uit de middelste en lagere categorieën op het gebied van innovatie opmerkelijk betere prestaties laten optekenen dan hun graad van ontwikkeling zou laten uitschijnen.

Volgens de Wipo kunnen een twintigtal landen worden geïdentificeerd waar de innovatie op een hoger niveau staat dan het algemene oordeel over de economie zou laten veronderstellen. Vorig jaar omvatte deze categorie zeventien landen.

Onder meer wordt gewezen op Maleisië, India, Iran, Mexico, Thailand en Vietnam. In Afrika kunnen onder meer Kenia, Rwanda en Zuid-Afrika in deze categorie worden ondergebracht. In Oost-Europa kunnen volgens het rapport eveneens vijf landen worden teruggevonden waar de innovatie een opmerkelijk sterk parcours heeft laten optekenen.

België eindigde op het gebied van innovatie vorig jaar op een vijfentwintigste plaats.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks