Key takeaways
- Toyota’s wereldwijde autoproductie steeg in februari met 5,8 procent.
- De binnenlandse productie steeg met 16,2 procent tot 286.372 eenheden.
- De overzeese productie steeg met 0,6 procent en bereikte een recordhoogte van 493.418 voertuigen.
Toyota rapporteerde een stijging van 5,8 procent in de wereldwijde autoproductie voor februari in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Deze stijging bracht de totale productie op 779.790 voertuigen en weerspiegelt het herstel van de autofabrikant van een schandaal rond veiligheidstests dat de productie vorig jaar beïnvloedde. De cijfers hebben ook betrekking op Toyota’s luxemerk Lexus.
De binnenlandse productie steeg met 16,2 procent tot 286.372 eenheden. Deze opleving werd toegeschreven aan het herstel van de verkoop na het schandaal met onjuiste certificering en veiligheidstests bij dochterondernemingen Daihatsu Motor Co. en Toyota Industries Corp. De overzeese productie kende een bescheiden stijging van 0,6 procent en bereikte in februari een recordhoogte van 493.418 voertuigen. Met name de Chinese productie steeg met 25,6 procent dankzij een toename van het aantal operationele dagen.
Globale verkoop en regionale verdeling
Terwijl de productie in Europa met 18,0 procent daalde door minder operationele dagen, kende Noord-Amerika een lichte daling van 1,1 procent. Wereldwijd weerspiegelde de verkoop de productietrend met een groei van 5,8 procent tot 761.717 eenheden. De binnenlandse verkoop steeg met 28,2 procent tot 133.287 auto’s, deels dankzij de lancering van nieuwe modellen. De verkoop in het buitenland steeg met 2,1 procent en bereikte in februari een recordhoogte van 628.430 voertuigen.
Regionale ontwikkelingen en marktimpact
De Chinese markt vertoonde een robuuste groei van 15,0 procent dankzij succesvolle promotiecampagnes. De verkoop in Europa steeg met 1,7 procent, terwijl de verkoop in Noord-Amerika met 6,5 procent daalde als gevolg van minder operationele dagen en een beperkte beschikbaarheid van hybride modellen. Ondanks deze dip benadrukte Toyota dat de vraag naar zijn voertuigen sterk bleef in de regio.
Deze positieve ontwikkelingen kwamen naar voren tegen de achtergrond van de aankondiging van president Donald Trump op 26 maart om een tarief van 25 procent in te stellen op geïmporteerde auto’s en onderdelen, met ingang van 2 april. Het doel was om de binnenlandse productie in de Verenigde Staten te stimuleren; er ontstond echter bezorgdheid over mogelijke verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens, verminderde investeringen, hogere kosten en de dreigende inflatie, waardoor de wereldwijde economische groei in gevaar zou komen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!