Touroperator Corendon zet kwart van personeel op straat

De Nederlandse touroperator Corendon schrapt 100 jobs. Dat blijkt uit interviews van topman Steven van der Heijden in het Nederlandse Algemeen Dagblad en stichter Atilay Uslu in Het Laatste Nieuws.

De reissector is midscheeps getroffen door de coronacrisis, en ook Corendon voelt dat. Het bedrijf was nochtans op weg om de beste prestatie ooit neer te zetten in termen van boekingen en marges. ‘Nu zitten we in de overlevingsstand. We hebben het overleefd dankzij steunmaatregelen, de overheid heeft ons heel adequaat geholpen. Dit is een verloren jaar, rampzalig gewoon. We zullen afscheid nemen van ongeveer 100 mensen. Dat valt ons zwaar’, zegt van der Heijden in het AD.

In Het Laatste Nieuws vult Atilay Uslu, de Nederlands-Turkse stichter van Corendon, aan: ‘Deze crisis heeft ons allemaal overdonderd. Elke maand zonder boekingen betekent voor Corendon 60 miljoen euro omzetverlies’, zegt hij. Volgens Uslu boeken er gemiddeld 2.200 personen per dag bij de touroperator. Half mei was dat aantal gekelderd tot onder de honderd, maar nu hernemen de boekingen zich tot een dikke 1.000. Corendon verwacht in het beste geval een verlies van 10 miljoen euro.

Corendon is vooral gespecialiseerd in reizen naar Turkije, maar daar zijn toeristen nog niet welkom. Omdat zowat alle hotels in Europa door social distancing een lagere capaciteit kennen, vreest Uslu zelfs voor tekorten. ‘In ons hotel in Ibiza, bijvoorbeeld, kunnen we maar de helft van de 320 kamers boeken. Als ik dat allemaal optel, ben ik bang dat er een moment gaat komen dat de vraag het aanbod overtreft. En dat we dus ‘nee’ moeten zeggen tegen onze klanten’, stelt hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20