Toshiba onderzoekt overnamebod van Britse investeerder

Het Japanse conglomeraat Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. “We gaan meer verduidelijking vragen en het zorgvuldig onderzoeken”, aldus Toshiba woensdag in een persbericht. De handel in het aandeel werd stilgelegd.

Voorlopig geeft Toshiba geen verdere commentaar, klinkt het nog. De raad van bestuur van het concern komt later op de dag bijeen.

De details van het overnamebod zijn niet openbaar gemaakt, maar volgens de Japanse zakenkrant Nikkei Asia zou CVC Capital Partners 2,3 biljoen yen (zo’n 17 miljard euro) bieden. De Financial Times meent dat CVC voor zijn bod -mogelijk het grootste dit jaar in Japan- zal samenwerken met partners.

145 jaar oud

Het 145 jaar oude Toshiba staat onder druk van activistische aandeelhouders, die aandringen op een privatisering en zo snellere besluitvorming aan de top. Toshiba flirtte enkele jaren geleden nog met het bankroet na een boekhoudschandaal en het failliet van zijn Amerikaanse nucleaire activiteit. De pc- en televisie-activiteit werden enkele jaren geleden stopgezet en ook de lucratieve chipdivisie is verkocht.

De Japanse regering zal in elk geval zijn goedkeuring moeten geven aan de deal, alvorens het bedrijf in buitenlandse handen kan terechtkomen. Toshiba baat kerncentrales uit in Japan en dus ligt zo’n beslissing gevoelig.

Voor CVC is de overname ook ongewoon, want deze investeringsmaatschappij koopt meestal bedrijven met een waarde tussen 250 miljoen en 1,5 miljard dollar.

Lees ook: Toshiba maakt detector die onzichtbare spionagechips opspoort

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20