Toronto en Montréal zijn ‘s werelds beste steden om te leven

De Canadese steden Toronoto en Montréal bekleden de eerste twee plaatsen in een nieuwe rangschikking van The Economist Intelligence Unit (EIU), waarin ‘s werelds 50 beste steden om te leven worden verzameld in de Safe Cities Index 2015.  De criteria die daarbij werden gehandeerd zijn: veiligheid, levensomstandigheden, zakelijk klimaat, democratische gehalte, voeding en levenskost. Stockholm, Amsterdam en San Francisco vervolledigen de top 5.

Opmerkelijk is dat Toronto in geen enkele van bovenstaande categorieën als eerste rangschikt, maar zijn topplaats dankt aan zijn goede score bij de combinatie van de deelfactoren. Hetzelfde geldt voor Montréal.

Top 10 van ‘s werelds beste steden

1. Toronto2. Montreal3. Stockholm4. Amsterdam5. San Francisco6. Melbourne7. Zurich8. Washington, D.C.9. Sydney10. Chicago

Geen van Amerika’s beide meest bevolkte steden – New York en Los Angeles – halen de top 10. Het zijn dus twee Canadese steden die niet enkel de Noord-Amerikaanse, maar tevens de wereldrangschikking aanvoeren.

De minst attractieve steden in de top 50 zijn:

41. Istanboel42. New Delhi43. Moskou44. Mumbai45. Mexico City46. Rijadh47. Johannesburg48. Ho Chi Minh49. Teheran50. Djakarta

De Japanse hoofdstad Tokyo komt als veiligste stad ter wereld uit de bus en dat ondanks dat de agglomeratie Tokyo nu al meer dan 30 miljoen inwoners telt. Londen scoort – net als Seoul en Hong Kong – vrij middelmatig. Onze hoofdstad Brussel eindigt op een verdienstelijke twaalfde plaats, een stek die ze voornamelijk dankt aan de goede gezondheidszorgen in ons land (plaats 3). Qua digitale veiligheid scoort de hoofdstad van Europa op plaats 22, infrastructuur op 17 en leefbaarheid op 28.

Een ander opmerkeijk punt in het rapport is het gebrek aan digitale veiligheid in de grote Amerikaanse en Europese steden. Enkel Stockholm haalt de top 10 van meest veilige digitale steden, die wordt aangevoerd door Aziatische steden Tokyo, Singapore, Hong Kong en Osaka, met New York er tussenin.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20