Topman De Lijn vertrekt vroeger dan voorzien

In overleg met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stopt Roger Kesteloot vroeger dan gepland als directeur-generaal van De Lijn. Dat schrijft De Tijd.

Het mandaat van Kesteloot liep normaal gezien nog tot 2022, maar hij geeft er vroeger dan verwacht de brui aan. Uiterlijk op 1 januari 2021 legt hij zijn functie van directeur-generaal neer, maar tot eind april blijft de 63-jarige Kesteloot actief in een andere functie.

In 1998 trad de voormalige De Morgen-journalist in dienst bij de Vlaamse vervoersmaatschappij. Toen ex-minister Ingrid Lieten (sp.a) in 2009 stopte als directeur-generaal van De Lijn en verkaste naar de Vlaamse regering, kwam hij als interim-directeur aan het hoofd. Toenmalig minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) stelde hem in 2010 definitief aan.

Interne kritiek

Kesteloot zat steeds in woelig water met de vervoersmaatschappij. Doorheen de jaren eiste de Vlaamse regering almaar meer efficiëntie en ook misnoegde reizigers lieten de gebrekkige stiptheid en vele afschaffingen niet meer passeren. Eind 2017 zette de CEO een grote reorganisatie op poten, waarbij 300 banen geschrapt werden. Het leidde tot interne kritiek en bezorgde hem een moeilijke relatie met de socialistische vakbond.

Bij de krant De Standaard reageert Kesteloot dat het om ‘een weloverwogen beslissing gaat’. Door het jaar nog uit te doen, ‘kan ik nog een aantal dingen mooi afronden’, stelt hij. ‘Tegen dan zullen de resultaten van de benchmark van De Lijn bekend zijn, en zal de reorganisatie volledig gestabiliseerd zijn’, klinkt het. De directeur-generaal vindt dat de ‘nieuwe periode bij De Lijn het best aanvat met een nieuw gezicht’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20