Topchefs en zelfmoord

Het restaurant van Benoît Violier behoorde tot de absolute wereldtop maar die druk kon Violier blijkbaar niet aan. Vorige week pleegde de 44-jarige chef zelfmoord. Aan de Britse krant The Times verklaren collega’s dat ze die wanhoopsdaad kunnen begrijpen. “Er is geen enkel beroep zoals dit. De druk is vreselijk.”

Het Restaurant de l’Hôtel de Ville in de buurt van de Zwitserse stad Lausanne had drie Michelin-sterren en vorig jaar kreeg het van de Franse overheid zelfs de titel ‘beste restaurant ter wereld’. Toch was Violier (tweede van rechts op de foto), de chef die verantwoordelijk was voor dat succes, blijkbaar geen gelukkig man. Vrienden zeggen dat ze niet op de hoogte waren van Violier’s persoonlijke problemen, collega’s wereldwijd komen ondertussen met mogelijke verklaringen.

Alcohol en anti-depressiva

Zo bijvoorbeeld Olivier Roelinger, ooit één van Frankrijks bekendste chefs, tot hij in 2008 z’n drie sterren in de Michelingids opgaf en een ‘gewoon’ restaurant opende. Volgens Roelinger dromen sommige chefs meer van beroemdheid dan van het bereiden van gastronomische maaltijden:

De druk is enorm. Chefs drinken, nemen antidepressiva of beginnen zich ongepast te gedragen. En er zijn ook andere tragedies geweest.”

Voor Marc Veyrat, een andere topchef, roept de dood van Violier herinneringen op aan die van Bernard Loisseau, een collega-chef die in 2003 zelfmoord pleegde toen er geruchten waren dat hij z’n derde Michelin-ster zou verliezen. “Er is geen enkel beroep zoals dit. Er bestaan geen gidsen die chirurgen, advocaten of ingenieurs op deze manier punten geven.”