Topadvocaat Hof van Justitie: ‘Facebook mag gegevens van Europese gebruikers met de VS delen’

Dat Facebook de gegevens van zijn Europese gebruikers met de VS deelt is legaal, dat zegt Henrik Saugmandsgaard Oe van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Analisten spreken over een belangrijke symbolische overwinning.

‘Het is toegelaten dat Facebook de gegevens die het verzamelt naar andere landen doorstuurt’, stelde advocaat-generaal Saugmandsgaard op donderdag in een persbericht.

Het gaat om een opinie, niet om een bindend pleidooi, maar juridische experts zeggen dat de kans heel groot is dat privacyactivist Max Schrems hierdoor zijn zaak tegen Facebook zal verliezen. Die zal binnen een paar maanden in het hof voorkomen.

Schrems ook tevreden

Schrems heeft er zijn missie van gemaakt om Facebook en andere techreuzen op het matje te roepen. De Oostenrijker claimt dat de bedrijven de Amerikaanse overheid helpen om Europese overheden en burgers te bespioneren.

Eerder was Schrems succesvol. Zo heeft de activist in 2015 de ‘Safe Harbor Privacy’-beginselen neergehaald omdat die onvoldoende garanties boden wat digitale rechten betreft.

De activist ziet er vooral nog het positieve van in omdat de advocaat-generaal in zijn opinie benadrukt dat de gegevensoverdracht moet stoppen als er bewijzen zijn van Amerikaans toezicht.

https://twitter.com/maxschrems/status/1207612481503404032?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2019%2F12%2F19%2Fschrems-vs-facebook-legal-advisor-to-eu-supreme-court-gives-opinion.html
Meer