Tomorrowland krijgt geen toestemming van gemeentes Boom en Rumst

Tomorrowland zal dan mogelijk toch niet kunnen doorgaan. Op het laatste Overlegcomité liet premier Alexander De Croo weten dat er in de tweede helft van augustus opnieuw grote evenementen kunnen plaatsvinden, maar de burgemeesters van Boom en Rumst, waar Tomorrowland doorgaat, zijn het daar niet mee eens.

Festivalliefhebbers kregen enkele weken geleden goed nieuws van het Overlegcomité. Vanaf 13 augustus kunnen er namelijk festivals plaatsvinden met maximum 75.000 bezoekers. Dat was goed nieuws voor Pukkelpop en Tomorrowland. Pukkelpop vindt elk jaar plaats op het einde van augustus en de organisatie van Tomorrowland besliste eerder dit jaar al om de editie van 2021 uit te stellen naar het laatste weekend van augustus en het eerste weekend van september. Maar nu bestaat de kans dat het festival toch niet kan doorgaan.

Tomorrowland

Tomorrowland ging normaal doorgaan in de weekends van 27 tot en met 29 augustus 2021 en 3 tot en met 5 september 2021 op het domein De Sterre in Boom. Maar daar steken de burgemeesters van Boom en Rumst, Jeroen Baert (N-VA) en Jurgen Callaerts (N-VA), nu eens stokje voor. Festivals moeten altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente waar het evenement doorgaat. Maar die vergunning krijgt Tomorrowland niet van de gemeentes Boom en Rumst.

In een persconferentie verdedigden de twee gemeentebesturen hun beslissing. Volgens hen is er op dit moment nog geen duidelijk federaal wettelijk kader voor de organisatie van het festival. Daardoor kunnen er op dit moment enkel evenementen met maximum 400 bezoekers georganiseerd worden.

Ook maken de burgemeesters zich zorgen over de epidemiologische situatie. Ze hebben contact opgenomen met experten en die vonden het onveilig om het festival te laten doorgaan. Daarbij vrezen ze vooral voor de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus.

Tot slot wordt het volgens de gemeentebesturen ook onmogelijk om alle bezoekers te controleren. Dat mag op dit moment niet gebeuren door private firma’s, waardoor deze taak in de handen van de politie komt. Er wordt gevreesd dat deze controle veel tijd gaat kosten en er bijgevolg veel mensen aan de ingang van het festival op elkaar gepakt gaan staan. Ook zou het gevaarlijk zijn om alle politieagenten in te zetten op Tomorrowland, waardoor er minder mankracht aanwezig zou zijn op andere locaties.

“We hopen vooral dat we Tomorrowland in 2022 kunnen verwelkomen, in dezelfde omstandigheden als in 2019”, klinkt het bij Callaerts, de burgemeester van Rumst. “Maar dit komt te vroeg nu: het is niet verstandig om een evenement van die orde te laten doorgaan. Het epidemiologisch risico is nog zeer hoog, ook eind augustus nog.”

Tomorrowland: “Hopen dat burgemeesters van gedacht veranderen”

In een reactie aan Het Laatste Nieuws laat woordvoerster van Tomorrowland Debby Wilmsen weten dat het nieuws als een mokerslag komt. “We willen vooral een veilig festival organiseren en nu blijkt dat dat niet kan doorgaan. En dat op basis van een ontbrekend ministerieel besluit. Dat voelt heel wrang. We hopen heel erg dat we toch nog kunnen doorgaan en dat de burgemeesters nog van gedacht zouden veranderen. De burgemeester en zijn raadsman hebben aangegeven dat de volgende stap de Raad van State kan zijn, maar nu moeten we het allemaal even laten bezinken omdat het toch wel heel hard aankomt. We zullen moeten afwachten en als het niet lukt, dan zal het toch voor volgend jaar zijn. Maar liefst nog dit jaar.”

Ook premier Alexander De Croo verdedigt de organisatie van het festival. Volgens hem moet het tegen het einde van augustus mogelijk zijn om veilige festivals te organiseren met 75.000 aanwezigen. De vaccinatiecampagne draait op volle toeren waardoor het risico eind augustus laag genoeg zou zijn om opnieuw grote evenementen te laten doorgaan.

(am)

Meer