Toename aantal infecties coronavirus doet beleggers massaal aandelen dumpen

De Amerikaanse aandelenbeurzen incasseren donderdag flinke klappen nu het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in verschillende staten verontrustend blijft stijgen.

Ook de weinig enthousiasmerende vooruitzichten van de centrale bank over de toekomst van de Amerikaanse economie baart beleggers zorgen. Volgens FED-baas Jerome Powell zal het jaren duren voor het aantal verloren gegane jobs wordt teruggewonnen. 

Minister van Financiën Steven Mnuchin gooide olie op het vuur door te stellen dat zelfs bij een tweede golf van corona-infecties ‘de economie niet opnieuw op slot kan’.

De index Dow Jones tuimelt 1.861 punten lager, een verlies van 6,9 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq gaan respectievelijk 5,9 procent en 5,2 procent lager. De drie beurzen kennen hun slechtste dag sinds 16 maart, toen de omvang van de coronacrisis volledig begon door te dringen.

In de staat Texas en Florida neemt het aantal ziekenhuisopnames al drie dagen op rij aan een recordtempo toe. In negen Californische provincies worden er nieuwe pieken in het aantal besmettingen genoteerd, schrijft het persbureau AP.

Aandelen die de voorbije weken aanzienlijke winsten hadden geboekt in de hoop op een snel herstel van de economie werden donderdag massaal gedumpt. Luchtvaartmaatschappijen, cruiseschepenrederijen en retailzaken incasseerden dubbelcijferige verliezen.

Olie deelde in de klappen en ging ruim 9,44 procent lager, nu de angst om een tweede golf van corona-infecties er diep inzit. Een vat WTI-olie kostte donderdagavond 35,86 dollar. Goud profiteert van de beursmalaise en koerst 0,9 procent hoger. Een ounce goud kost nu 1.736 dollar. De euro moet 0,6 procent prijsgeven en kost nog 1,13 dollar. Ook de bitcoin betaalt mee het gelag en gaat 6,5 procent lager. De cryptomunt kost nog 9.257 dollar.