De kans dat het Oekraïense leger binnenkort rondrijdt met Belgische Gepard-luchtafweergeschut is bijzonder klein. De toestellen zouden niet meer operationeel kunnen worden gemaakt.
Toch geen Belgische luchtafweertanks voor Oekraïne

Waarom is dit belangrijk?
Oekraïne is dringend op zoek naar extra luchtafweer, nu Rusland een zoveelste zware raketbarrage heeft afgevuurd op steden en elektriciteitsvoorzieningen in het land. Daarbij wordt vooral gekeken naar raketsystemen, zoals de Noorse NASAMS, om kruisraketten uit de lucht te schieten.De essentie: Oekraïne is dringend op zoek naar extra luchtafweer. De kans dat België iets levert is klein.
- Daarnaast komen ook de Duitse Gepards van pas, luchtafweertanks die per minuut 1.100 pantserdoorborende kogels afvuren. Duitsland beloofde in april al vijftig stuks te leveren, enkele dagen geleden kwamen daar nog eens zeven exemplaren bij.
- Lang leek het dat ook België enkele Gepards kon leveren: 38 luchtafweertanks, vroeger in dienst bij Defensie, staan op stock bij OIP, een bedrijf uit Oudenaarde dat oude legervoertuigen opkoopt, opknapt en doorverkoopt.
- Bronnen binnen Defensie bevestigden dat wel degelijk gekeken werd om de luchtafweertanks terug te kopen. Logisch lijkt dan om ze aan Oekraïne te doneren, maar ook voor de eigen luchtverdediging, die momenteel nagenoeg onbestaand is, kunnen de Gepards terug gebruikt worden. Die deur wordt nu gesloten: de elektronica van de Gepards zou te oud zijn om de toestellen nog operationeel te krijgen, zo bevestigen bronnen dicht bij het dossier.
- Opmerkelijk is wel dat Defensie hier zelf niets over communiceert. Het sluit aan bij de afgesproken lijn, om weinig details vrij te geven. “Dit kan een impact hebben op de operaties in Oekraïne. Door te communiceren, kan Rusland zwakke schakels opmerken en uitbuiten, vooral als het gaat om wapensystemen die al operationeel zijn in Oekraïne”, zo liet een hooggeplaatste bron binnen Defensie weten.
- Minstens zo opvallend is dan wel een persbericht op de website van Defensie zelf, over de levering van onderwaterdrones en mobiele laboratoria. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) stelt de levering zelf voor, op een persconferentie in de gebouwen van de luchtmacht op Melsbroek, met aan haar zijde de CEO’s van de betrokken bedrijven, ECA Robotics Belgium en Praesens Care. Kwestie van zeker niet te veel info vrij te geven over wapenleveringen?