TikTok is digitale versie van het Paard van Troje

De Europese Commissie vraagt al haar medewerkers om Tiktok van hun telefoons (zakelijk en privé) te verwijderen. De applicatie zou gegevens over haar gebruikers doorspelen aan Beijing. Ook in andere landen wordt TikTok steeds meer als een digitaal Paard van Troje beschouwd.

Waarom is dit belangrijk?

ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok, wist op een mum van tijd meer dan 1 miljard gebruikers voor zijn app te verzamelen. Toch zit geen van die gebruikers in China, want daar is TikTok - net als Facebook, YouTube en Twitter - verboden. De Chinese Communistische Partij geeft de voorkeur aan de eigen Chinese variant Douyin, die niet worden gehinderd door westerse privacy-regels en data-eigendom. Probleem voor het Westen is niet enkel dat de Chinese overheid nu toegang heeft tot de data van een miljard niet-Chinezen; de app is hier ook nog eens grenzeloos populair.

In het nieuws: De Europese Commissie verbiedt ambtenaren nog verder gebruik te maken van TikTok. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de Chinese Communistische Partij (CCP) toegang heeft tot privégegevens en de inhoud van TikTok in het Westen manipuleert met desinformatie.

  • Ook in de VS geldt zo’n verbod al voor alle medewerkers van het Congres. Verwacht wordt dat het verbod straks wordt uitgebreid tot de hele federale overheid.

Digitale versie van het Paard van Troje

Het probleem

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer