“Tijdelijke werkloosheid corona tot eind 2022 nodig in luchtvaart”

Het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus moet voor de luchtvaartsector ook na 30 september blijven bestaan, tot eind 2022. Daarvoor pleit de kersverse topman van het Waalse luchtvaartbedrijf Sonaca, Yves Delatte, zaterdag.

“De hele sector gaat door een soort van verlengde COVID-19. De impact van de crisis zal in de luchtvaart veel langer blijven duren, omdat de herneming van onze activiteiten gelinkt is aan de bestellingen van de vliegtuigbouwers”, aldus Delatte. Volgens hem zullen de activiteiten in de luchtvaartsector pas vanaf 2025 volledig hersteld zijn.

Delatte roept de federale regering daarom op om voor de hele luchtvaartsector het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de coronacrisis te verlengen tot eind 2022, met gelijkstelling voor het recht op jaarlijkse vakantie.

De Sonaca-topman wijst erop dat dankzij de flexibiliteit en de financiële dekking van het systeem de coronacrisis geen impact heeft gehad op de tewerkstelling in België. In de buitenlandse vestigingen daarentegen moest Sonaca wel veel mensen ontslaan: ongeveer 1.500 mensen op de 3.000 in vestigingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, Canada en Roemenië. Er werden ook sites gesloten.

“Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht is geen uitgave, maar wel een investering die toelaat om de werkgelegenheid op lange termijn te behouden”, aldus nog Delatte. “De relance van de luchtvaartsector gaat via zo’n verlenging en gelijkstelling. Die laten ons toe om onze talenten en onze expertise bij ons te houden.”

Delatte is sinds 1 september topman van Sonaca. Hij volgde Bernard Delvaux op. Delatte wil Sonaca laten uitgroeien tot een wereldspeler in de luchtvaartindustrie. Hij werkt aan een strategisch plan richting 2025. Sonaca, gevestigd in Gosselies, stelt zowat 3.400 mensen tewerk.

Het is niet de eerste keer dat er vanuit de luchtvaart wordt gevraagd om de coronasteunmaatregelen te verlengen. Eerder deed bijvoorbeeld de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka dat al, naar aanleiding van een stagedag van drie ministers van Werk op Brussels Airport. 

 Een eventuele verlenging van de steunmaatregelen ligt op de tafel van de federale regering. Vrijdag bleek nog dat het kernkabinet het nog niet eens was geraakt over het al dan niet verlengen van een reeks maatregelen na 30 september, zoals het overbruggingsrecht, de tijdelijke werkloosheid en de tijdelijke bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. De beslissing zou mogelijk volgende week vallen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.