Tijdelijk geen digitale meters voor mensen met zonnepanelen

De Vlaamse overheid heeft beslist om tot minstens begin april geen digitale meters bij zonnepaneleneigenaars te laten plaatsen totdat er een financiële compensatieregeling is.

Uit een lijst met vragen en antwoorden van de Vlaamse overheid over de nieuwe digitale meters blijkt dat de overheid er tijdelijk geen zal plaatsen bij gezinnen met zonnepanelen zolang er geen compensatieregeling is en dat tot zeker begin april.

Pauzeknop indrukken

‘De pauzeknop wordt ingedrukt tot de compensatieregeling verwerkt is en voldoende duidelijk is’, klinkt het bij het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

De Vlaamse regering werkt momenteel aan een compensatie voor zonnepaneleneigenaars die financieel getroffen werden door de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de regeling rond de terugdraaiende teller te vernietigen. De compensatie zou maximaal 1.500 euro bedragen. In totaal zijn er zo’n 101.000 mensen rechtstreeks getroffen door de beslissing van het Hof.

Later deze week zouden de tabellen met compensatiebedragen al worden geplaatst op de website Tellercompensatie.be. ‘Het is de bedoeling om deze financiële compensatie in het najaar van 2021 uit te betalen’, staat er op de site.

Lees ook:

Digitale meters tegen 2029

Voorts stapt de Vlaamse regering ook af van het plan om prioritair tegen eind 2022 een digitale meter te plaatsen bij zonnepaneleneigenaars die hun installatie in dienst hebben genomen voor eind 2020. Het blijft wel de doelstelling om tegen 1 juli 2029 alle Vlaamse aansluitingen van digitale meters te voorzien.

‘Het voordeel hiervan is dat de digitale meter efficiënter uitgerold kan worden: straat per straat, wijk per wijk en gemeente per gemeente. Of u nu zonnepanelen heeft of niet, iedereen komt tegelijk aan bod’, klinkt het.

PVDA heeft laten weten dat het een decreet zal indienen om het plaatsen van een digitale meter drie jaar lang niet verplicht te maken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20