Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • June 2023 5 min lezen
De regering heeft eind april beslist om de rente op de e-DEPO-rekening te plafonneren op 2,5 procent. De consumentenorganisatie Testaankoop wil nu dat die beslissing wordt teruggedraaid. “We overwegen om in beroep te gaan bij de Raad van State om die discriminerende limiet ongedaan te maken”, klinkt het.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Waarom is dit belangrijk?
De e-DEPO-rekening van de Deposito- en Consignatiekas (DCK) sprong sinds het najaar van 2022 in het oog omdat die rekening meer geld in het laatje bracht dan eender welk bancair spaarboekje. Daar kwam eind april een einde aan toen de regering besliste om de spaarvergoeding te plafonneren.
In het nieuws: Testaankoop zal een gesprek over de e-DEPO-rekening aanknopen met Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën. De consumentenorganisatie wil dat hij het maximumtarief voor die rekening loslaat. Indien dat niet gebeurt, overweegt Testaankoop om naar de Raad van State te stappen.
De rente op “het overheidsspaarboekje” is tussen juni (2022) en april (2023) gestegen van 0 naar 3,1 procent bruto. Door die forse stijging bracht die rekening meer op dan eender welk bancair spaarboekje, zelfs na betaling van een roerende voorheffing (30 procent).
Eind april besliste de regering plotsklaps om de vergoeding te plafonneren op 2,5 procent bruto. Achteraf bleek dat het Agentschap van de Schuld, dat instaat voor de financiering van de Belgische staatsschuld, vragende partij was om een maximumtarief te introduceren. De overheidsinstelling zei dat de hogere rente tot problemen zou kunnen leiden. Spaarders kunnen het geld op de e-DEPO-rekening namelijk onmiddellijk opvragen. Als dat massaal gebeurt, ontstaat een financieringsrisico want de DCK belegt de ontvangen gelden.
Voorts betwist Testaankoop dat de maximumrente ook geldt voor lopende deposito’s, vóór hun vervaldatum.
Ter herinnering: deposito’s moeten minstens één jaar bij de DCK blijven om in aanmerking te komen voor rente.
Test-Aankoop eist hogere spaarrentes
Zoom out: De consumentenorganisatie lanceert ook een petitie om de minimumrente op spaarrekeningen te verhogen.
Vooruit had onlangs nog een wetsvoorstel ingediend om de minimale spaarrente te koppelen aan de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de ECB. De zogenaamde depositorente bedraagt momenteel 3,25 procent.
Van Peteghem had daarover advies gevraagd aan de Nationale Bank van België (NBB). Die zei dat een overheidsingrijpen nefast is voor de financiële stabiliteit van de banken. Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageerde achteraf dat het advies van de monetaire instelling fout was.
“Het voorstel van Vooruit zou volgens het advies van de NBB 4,5 miljard euro op jaarbasis kosten. Dat is volstrekt onjuist”, klonk het afgelopen weekend. “Als de Nationale Bank er zo naast zit: wat betekent dat voor de rest van het advies? Ons voorstel gaat niet van tafel.”
Testaankoop merkt dan weer op dat de banken voldoende interesten opstrijken om de spaarrentes te verhogen.
“In werkelijkheid plaatsen de banken ook een enorme hoeveelheid geld (259 miljard euro) bij de ECB. En daar ontvangen ze een mooie rente voor, die in toekomst waarschijnlijk verder zal stijgen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Dat vertegenwoordigt een jaarlijkse winst van 8,4 miljard euro. Terwijl een verhoging van de spaarrente met 1 procent hen 3 miljard euro per jaar zal kosten. Dus de banken hebben wel degelijk ruimte om de rente te verhogen.”
Sommige banken trekken spaarrentes op
Reactie banken: Enkele financiële instellingen hebben hoe dan ook al gehoor gegeven aan de oproep van Vooruit en de andere regeringspartijen om de spaarrente te verhogen.
De internetbanken nemen daarbij het voortouw. Zo hebben MeDirect, NIBC en Santander Consumer Bank onlangs de spaartarieven op hun meest lucratieve spaarboekjes verhoogd tot minstens 2 procent.
Belfius is dan weer de eerste grootbank om voor de tweede keer sinds de start van het verstrakkende geldbeleid van de ECB de rente te verhogen. De hogere spaartarieven gelden vanaf 1 juli. De Fidelity-spaarrekening, de meest lucratieve formule van de bank, brengt vanaf dan 1,25 procent op. De rente op het gewone spaarboekje stijgt van 0,5 naar 0,9 procent.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.