De consumentenorganisatie Testaankoop heeft bij de Economische Inspectie een klacht ingediend tegen tien festivals. Volgens de organisatie overtreden ze de consumentenwetgeving. “Acht festivals weigeren bijvoorbeeld om cash te aanvaarden”, klinkt het.
Key takeaways
- Testaankoop heeft bij de Economische Inspectie een klacht ingediend tegen tien festivals, waaronder Pukkelpop en Tomorrowland.
- Acht festivals weigerden onder meer cash te aanvaarden bij de ticketverkoop, de verkoop van bonnetjes, bij het parkeren of op de camping.
In het nieuws: Testaankoop heeft in de zomer de algemene voorwaarden van 13 festivals onder de loep genomen. De consumentenorganisatie stelde daarbij een of meerdere inbreuken op de consumentenwetgeving vast.
- “We hebben de festivals op de hoogte gebracht van de potentiële inbreuken”, verduidelijkt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Daarna trokken we zelf de weide op om de naleving te onderzoeken.”
- Testaankoop heeft nu tegen tien festivals een klacht ingediend bij de Economische inspectie. Die evenementen zijn Couleur Café, Paradise City, Graspop, Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland, Ronquieres, Lokerse Feesten, les Ardentes en Dour.
- “We hebben ook een lijst opgesteld van goede praktijken en hopen dat de organisatoren, geholpen door de FOD Economie, het volgend jaar beter zullen doen”, aldus de woordvoerder.
Details: Welke inbreuken heeft Testaankoop afgelopen zomer vastgesteld?
- Testaankoop stelde vast dat acht festivals geen cash aanvaarden bij de ticketverkoop, de verkoop van bonnetjes, bij het parkeren of op de camping. Nochtans zijn ze sinds maart vorig jaar verplicht om dat te doen (op het festivalterrein).
- Twee festivals rekenen op het einde van het reserveringsproces plots nog extra kosten aan.
- “Nochtans is de wet duidelijk: de geafficheerde prijs moet alle kosten en belastingen bevatten, om verrassingen voor de consument te voorkomen”, klinkt het. Volgens Testaankoop is het subtiel toevoegen van ‘beheerskosten’ of ‘leveringskosten’ – zoals bij Tomorrowland voor de polsbandjes – een illegale praktijk.
- Voorts ontdekte de organisatie afgelopen zomer dat vrijwel geen enkel festival annulatie van tickets toestond, zelfs niet in geval van overmacht.
- Volgens Testaankoop maakten sommige organisatoren zelfs misbruik van de situatie om nog geld te verdienen aan de doorverkoop van tickets. Pukkelpop bijvoorbeeld ontwikkelde haar eigen omruilplatform en rekende 16 euro aan om er gebruik van te maken.
- “Het doorverkopen of omruilen van tickets mag nooit een lucratieve markt worden voor organisatoren van evenementen”, klinkt het.
Festivals begaan ook inbreuken op wetgeving rond betaalmiddelen
Ook dit: Tot slot merkt de consumentenorganisatie op dat sommige festivals zich ook schuldig maken aan inbreuken op de wetgeving rond betaalmiddelen. Er wordt daarbij specifiek verwezen naar de cashless betaalsystemen, waarbij de eet- en dranbonnetjes gekoppeld zijn aan een polsbandje.
- “Deze polsbandjes moeten beschouwd worden als betaalmiddel en dus ook voldoen aan de regels. Er mag bijvoorbeeld geen minimumbedrag zijn om op te laden en het resterende saldo moet terugbetaald worden”, aldus Clays. 5 van de 13 onderzochte festivals houden zich niet aan één of meer van de verplichtingen.
- Les Ardentes rekende bijvoorbeeld in totaal 5 euro aan om het polsbandje te activeren en het saldo terug te krijgen. “Het is echt een soort businessmodel geworden, waarmee extra winst wordt gemaakt op de kap van de festivalganger die verplicht wordt het systeem te gebruiken”, klinkt het.