Test Aankoop: ‘Niet alle reisvouchers zijn gedekt bij een faillissement’

Reizigers die in het bezit zijn van een reisvoucher dreigen met lege handen achter te blijven als de reisorganisatie failliet gaat, waarschuwt de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

De waarschuwing van de consumentenorganisatie komt er nadat de reisorganisatie Neckermann bescherming heeft aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Een stopzetting van de activiteiten zou geen impact hebben op de geboekte reizen omdat Neckermann sinds de de overname door Wamos Group zelf geen reizen meer aanbiedt. Het verkoopt enkel nog reizen van derden, zoals Sunweb.

Geen bescherming voor alle vouchers

Desalniettemin maakt Test Aankoop zich zorgen over eventuele faillissementen van andere reisorganisatoren. ‘In die gevallen dreigen reizigers wel met lege handen achter te blijven’, klinkt het. Volgens de consumentenorganisatie worden niet alle reisvouchers gedekt bij een faillissement.

‘Enkel zij die zo een voucher kregen in volle coronacrisis -tussen 20 maart en 19 juni- zijn wettelijk beschermd door de verzekering tegen een faillissement’, laat Simon November, woordvoerder bij Test-Aankoop weten. ‘De waardebons die na 19 juni werden uitgereikt, zijn niet gedekt.’

De consumentenorganisatie roept daarom op om de vouchers nu al te gebruiken om een reis te boeken. ‘Dan is men wél verzekerd mocht de reisorganisator de komende maanden failliet gaan”, aldus November. ‘Bij die boeking, kiest men best voor een groene of oranje reisbestemming, kwestie van elke discussie achteraf te vermijden.’

Ook de dekking is geen garantie

De afgelopen maanden heeft de reissector 351 miljoen euro aan tegoedbonnen uitgeschreven. Wie zijn voucher niet binnen het jaar gebruikt, kan die omruilen voor geld. Het lijkt erop dat veel mensen wachten om dat te doen. Volgens de meest recente cijfers heeft slechts 13 procent van de reizigers zijn voucher gebruikt om een nieuwe reis te boeken. Er werden in totaal voor zo’n 44 miljoen euro aan reizen geboekt met de vouchers.

Begin deze maand uitte N-VA kamerlid haar bezorgdheden over het uitstaande bedrag. Volgens haar beschikt het Garantiefonds, dat borg staat voor een gegarandeerde terugbetaling aan de reiziger bij een faillissement van de reisorganisator, niet over voldoende middelen om de resterende 307 miljoen te dekken. ‘De vouchers dreigen dan ook waardeloos te worden’, aldus de minister.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.