De Amerikaanse autofabrikant Tesla Motors mag zijn elektrische voertuigen in India verkopen, maar mag daarbij geen beroep doen op de import van wagens uit China. Dat heeft Nitin Gadkari, de Indiase minister van Transport, gezegd over de mogelijke plannen van Tesla om met een verkoop in zijn land van start te gaan.
Minister Gadkari wees er daarbij op dat de Amerikaanse constructeur moet overwegen om met een productie in India te beginnen.
Sterke groeimarkt
“India vertegenwoordigt voor de fabrikanten van elektrische wagens een aanzienlijke groeimarkt”, liet Gadkari verstaan. “Bovendien beschikt het land over een aantal grote havens. Dat biedt een fabrikant zoals Tesla ook de mogelijkheid om vanuit India voorraden naar andere markten in de regio te exporteren.”
“Tesla is bijzonder welkom om in India een productie op te starten”, beklemtoonde Gadkari. “Een import vanuit China zou daarentegen geen goede aanname zijn.”
Indien Tesla een productie in India zou opstarten, zou het land immers kunnen rekenen op een aantal investeringen en inkomsten, terwijl ook voor een bijkomende tewerkstelling zou worden gezorgd. Die baten zouden bij een import uit China grotendeels wegvallen.
Deelstaten
“India heeft alle nodige competentie beschikbaar om Tesla optimale productievoorwaarden te kunnen aanbieden”, stipte de minister daarbij nog aan. “We kunnen toegang bieden tot alle mogelijke technologieën die het bedrijf nodig zou hebben. Bovendien kan Tesla in India op belangrijke kostenbesparingen rekenen.”
Tesla had vorig jaar in India een verlaging van de invoerrechten gevraagd om zijn elektrische wagens in het land op de markt te kunnen brengen.
De Indiase overheid had daarbij echter duidelijk laten verstaan dat belastingvoordelen pas in overweging genomen zouden kunnen worden indien Tesla in India ook een productie zou starten. Tesla heeft momenteel al een autoproductie in de Verenigde Staten, China en Duitsland.
Inmiddels hebben vier Indiase deelstaten – Telangana, Maharashtra, Punjab en West-Bengalen – de Amerikaanse constructeur al uitgenodigd zich op hun grondgebied te vestigen. Daarbij werden onder meer ook gestroomlijnde goedkeuringsprocedures beloofd.
(ns)