Tesla verlaagt opnieuw prijzen in de VS: wanneer volgt Europa?

Tesla lijkt bezig met een echte prijzenoorlog om zijn verkoop van elektrische voertuigen te stimuleren.

In het nieuws: De autofabrikant heeft de prijs verlaagd van de Model S en X, de duurste modellen op de Amerikaanse markt.

De details: De verlagingen liggen tussen de 4 en 9 procent.

  • De basisversie van de Model S kost nu 89.990 dollar, een verlaging van 5 procent of 5.000 dollar.
  • De prijs van de Plaid-variant, het krachtigere model, is met 4 procent verlaagd en kost nu 109.990 dollar.
  • De grootste prijsverlaging heeft de Model X ondergaan, met een verlaging van 10.000 dollar.
    • De basisversie kost nu 99.990 dollar (-9 procent) en de Performance Plaid versie kost 109.990 dollar (-8 procent).

Stimulans

Elon Musk: De nieuwe prijsverlaging is niet verrassend. Vorige week benadrukte Elon Musk tijdens Tesla’s Investor Day hoe zijn strategie van prijsverlagingen had gewerkt en de vraag naar EV’s had gestimuleerd.

  • Door dit opnieuw te doen wil de CEO ongetwijfeld dit succes herhalen, maar dan voor zijn duurste modellen, de Model S en X, die in 2022 goed waren voor slechts 4 procent van zijn wereldwijde leveringen.
  • “Het verlangen van mensen om een Tesla te bezitten is extreem hoog. De beperkende factor is hun vermogen om een Tesla te betalen”, zei hij vorige week.

Achtergrond: De leider op het gebied van elektrische auto’s heeft de vraag het afgelopen jaar zien afkoelen als gevolg van het macro-economische klimaat en de inflatie. Maar Tesla wordt ook bedreigd door steeds sterkere concurrentie, vooral vanuit China, en moet dus reageren.

Prijsdaling in Europa?: Dat is mogelijk. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze kortingen op de topmodellen ook op andere markten zullen worden toegepast, met name in Europa, zoals het dat ook heeft gedaan voor zijn meer toegankelijke voertuigen.

  • Tesla kan zich een prijzenoorlog veroorloven en de kortingen zijn een zogenaamde “nucleaire optie”: vernietigend, omdat de Amerikaanse fabrikant een veel hogere marge per voertuig heeft dan de concurrentie, die zich dergelijke kortingen niet kan veroorloven.

(fjc/nd)

Meer