Na een stijging van bijna 20 procent op maandag schiet het aandeel-Tesla in de eerste handelsminuten dinsdag weer 17 procent hoger. Beursexperten staan voor een raadsel. Of draaien de non-believers in Tesla misschien massaal hun kar?
De Tesla-gekte in cijfers
- Het aandeel begon de week aan een koers van 650 dollar en klopte maandagavond ongeveer 20 procent hoger af, op 780 dollar.
- Bij de heropening op dinsdag ging het feest vrolijk door, en steeg de koers met 17 procent tot boven 916 dollar. Dat komt neer op een koerswinst van ruim 40 procent op minder dan twee dagen.
- Tegenover begin dit jaar is het aandeel verdubbeld. Tegen drie maanden geleden gaat het om een verdrievoudiging.
De beurswaarde stijgt zo tot een slordige 165 miljard dollar. Tesla is daarmee …
- groter dan Volkswagen – en dat terwijl de VW-groep (onder meer VW, Audi en Porsche) vorig jaar 11,8 miljoen wagens bouwde, tegenover slechts 367.500 voor Tesla
- groter dan Ford en General Motors samen
- en ook groter dan General Electric, het iconische Amerikaanse conglomeraat
De mogelijke verklaringen?
- Beleggers volgen het toegenomen optimisme bij analisten. Het New Yorkse beurshuis Ark Invest spant de kroon met zijn voorspelling dat het aandeel Tesla tegen 2024 richting 7.000 dollar gaat, en in een gunstig scenario zelfs boven 15.000 dollar zal uitkomen. De volledige redenering vindt u hier.
- Het goede nieuws van technologiepartner Panasonic leidt tot onverwachte beleggerseuforie.
- Dinsdag is er ook algemeen optimisme op de beurzen, al weet niemand goed waar die vandaan komt.
Of gaat het om een ‘short squeeze’?
Sommige experts vermoeden dat zogeheten ‘short sellers’, beleggers die speculeerden op een koersdaling van Tesla, massaal het geweer van schouder veranderen. Zulke shorters leenden hun Tesla-aandelen uit aan andere partijen in de hoop ze later goedkoop terug te kunnen kopen en het verschil op te strijken. Tesla stond jarenlang bekend als een populair aandeel om mee te shorten.
Maar nu de koers niet daalt, maar stijgt, dreigen de shorters met zware verliezen opgezadeld te zitten. Dat heet een ‘short squeeze’, omdat ze als citroenen uitgeperst worden. De shorters gaan als reactie aan de lopende band aandelen inkopen om hun short-posities te sluiten. Daardoor ontstaat er een enorme koopdruk, die evenwel maar tijdelijk is.
De grote winnaar?
Elon Musk. Niet alleen is de CEO een grootaandeelhouder van Tesla, hij heeft ook uitzicht om een superbonus als Tesla zes maanden lang boven 100 miljard dollar beurswaarde uitkomt.
Lees ook: Musk rekruteert: diploma niet nodig