Tesla-rivaal Rivian rijdt zich warm voor beursgang

De jonge Amerikaanse autobouwer Rivian, vooral bekend van zijn elektrische pick-ups, trekt mogelijk nog deze week naar de beurs. Opmerkelijk daarbij: de Tesla-challenger heeft Amazon en Ford onder zijn grote aandeelhouders.

Rivian trok vrijdag zijn prijsvork voor de beursintroductie op, wat wijst op grote belangstelling. Beleggers kunnen in de aanloop naar het beursdebuut intekenen aan 72 tot 74 dollar per aandeel, waar eerder sprake was van 57 tot 62 dollar per aandeel.

Aangezien de autobouwer van plan is 135 miljoen aandelen aan te bieden, zou de bovenkant van de vork betekenen dat Rivian bijna 10 miljard dollar ophaalt en het volledige bedrijf op 65 miljard dollar gewaardeerd wordt. De beursintroductie op de techbeurs Nasdaq vindt binnenkort, mogelijk nog deze week, plaats.

Rivian was Tesla te snel af om als eerste bedrijf een elektrische pick-uptruck op de markt te brengen. Het bedrijf, met een fabriek in de Amerikaanse staat Illinois, heeft intussen tienduizenden bestellingen voor zijn pick-up R1T en SUV-wagen R1S. Tesla beschuldigde Rivian vorig jaar nog van bedrijfsspionage.

De pick-uptrucks van Rivian – Isopix

Amazon

Amazon is een belangrijke steunpilaar voor het bedrijf. Niet alleen is de internetreus een grote kapitaalverschaffer – Amazon bezit op dit moment 20 procent van het bedrijf. Het bedrijf van stichter Jeff Bezos is ook een grote klant. Bezos bestelde in 2019 in een klap 100.000 elektrische bestelbusjes van Rivian voor de Amazon-koerierdiensten.

Een andere opvallende belegger in Rivian is collega-autoconstructeur Ford, goed voor minstens 5 procent van het kapitaal.

Rechtszaak

Een voormalige hoge werkneemster van Rivian, die recent ontslagen werd, klaagt het bedrijf intussen aan wegens “de interne machocultuur”. Het e-autobouwer doet er nochtans alles aan om een gezinsvriendelijk imago op te bouwen. Zo staan op de bedrijfswebsite alle directieleden met hun gezin op de foto.

“Rivian schept publiekelijk op over zijn cultuur, dus het was een verpletterende klap toen ik bij het bedrijf kwam en bijna onmiddellijk een giftige bro-culture meemaakte die vrouwen marginaliseert en ertoe bijdraagt ​​dat het bedrijf fouten maakt”, schrijft Laura Schwab, voormalig marketingmanager bij Rivian.

Door haar ontslag net voor de beursgang is ze miljoenen dollars aan aandelenwaarde misgelopen, zeggen haar advocaten. Rivian zegt niet op de zaak te kunnen reageren wegens de verplichte “stille periode” voorafgaand aan een beursgang.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20