Beursgang moet sterk gehypete Tesla-rivaal waardevoller maken dan Honda, Kia en Nissan

Rivian, een door webwinkel Amazon gesteunde startup voor elektrische voertuigen, mikt op een marktwaardering van maar liefst 60 miljard dollar bij zijn Amerikaans beursdebuut volgende week. Dat zou het bedrijf waardevoller maken dan Honda. Ook wil de startup maar liefst 9,6 miljard dollar ophalen bij zijn beursdebuut.

 • Rivian gaat op de Nasdaq handelen onder het tickersymbool “RIVN.”
 • Het in Californië gevestigde bedrijf is van plan 135 miljoen van zijn klasse A-aandelen aan te bieden aan een prijs tussen 57 en 62 dollar per aandeel. Dat stond te lezen in een dossier voor beurswaakhond SEC, ingekeken door Business Insider.
  • Aan de bovenkant van die prijsvork zou Rivian 8,4 miljard dollar kunnen ophalen met het aanbod, waarmee het een van de grootste Amerikaanse beursintroducties zou worden op vlak van opgehaald kapitaal.
  • Als de underwriters hun optie uitoefenen om tot 20,25 miljoen extra aandelen te kopen binnen een periode van 30 dagen, zou de EV-maker in totaal 9,6 miljard dollar kunnen ophalen.
   • Een underwriter is een bank die samen met andere banken de uitgegeven aandelen overneemt van de uitgevende onderneming en deze vervolgens zelf probeert bij beleggers te plaatsen.
   • Hier zijn Morgan Stanley, JP Morgan, en Goldman Sachs de belangrijkste underwriters voor Rivians aanbod.
  • In het midden van de vooropgestelde prijsvork van de aandelen komt Rivians marktkapitalisatie uit op ongeveer 54,6 miljard dollar. Dat zou meer dan het dubbele zijn van zijn laatste onderhandse waardering van 27,6 miljard dollar.

Dit blijven natuurlijk ramingen. De totaalsom van de beursintroductie zal afhangen van de werkelijke vraag van investeerders en de marktomstandigheden vóór het handelsdebuut van het bedrijf.

Meer waard dan Honda, Kia en Nissan

Bij een waardering van 60 miljard dollar zou Rivian meer waard kunnen zijn dan andere autofabrikanten zoals Honda, Kia en Nissan, die worden gewaardeerd op respectievelijk ongeveer 54 miljard, 29 miljard, en 20 miljard dollar.

Het doel is ook veel hoger dan de waardering van ongeveer 2 miljard dollar die Tesla kreeg bij zijn beursgang in 2010.

Fintechapplicatie

Rivian verwacht een klein deel, of 0,5%, van haar aandelen aan te bieden aan particuliere beleggers via de beleggingsapp SoFi.

Persagentschap Bloomberg meldde dat dit de eerste beursintroductie zou zijn die wordt aangeboden via de fintechapplicatie.

Amazon

Rivian heeft tot nu toe 11 miljard dollar opgehaald en heeft daarmee meer geld binnengehaald dan al zijn rivalen. Het heeft ook een investering en een bestelling van 100.000 bestelwagens van Amazon binnengehaald, dat vorige week een belang van 20% in de EV-maker bekendmaakte.

Als Rivian erin slaagt om een waardering van 60 miljard dollar te scoren, betekent dat een enorme winst voor Amazon. Het belang van de e-commercegigant zou tegen de voorgestelde IPO-prijs 8,8 miljard dollar waard zijn, op basis van zijn investering van 1,34 miljard dollar.

Meer dan 1.000 elektrische voertuigen

Volgens het officiële plan zal Rivian tegen het einde van dit jaar meer dan 1.000 elektrische voertuigen (alle types) produceren en leveren.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20