Tesla ontketent concurrentiestrijd met techgiganten Apple en Google; werkt aan eigen App Store

Hoewel het navigatiesysteem van Tesla al behoorlijk wat functies heeft, is het nog niet opgewassen tegen de infotainmentdiensten van Apple en Google, respectievelijk CarPlay en Android Auto. Maar dat zou binnenkort kunnen veranderen.

De elektrische autogigant ontwikkelt naar verluidt zijn eigen geïntegreerde app-shop. Dat is althans wat de nieuwste versie van de interface in de auto suggereert. Daarin werd namelijk een aanpasbare pictogrammenbalk gespot door The Driven, een nichesite over elektrische wagens. In de app-shop kunnen Tesla-eigenaars apps van derden downloaden voor navigatie of muziek. Zo zouden ze Google Maps, Waze, Spotify of Apple Music kunnen verkiezen boven de diensten van Tesla.

Het verhaal werd zo goed als bevestigd na een tweet van goed geïnformeerde Tesla-investeerder Sawyer Merritt. De man deelde een video van Steve Jobs’ presentatie van de App Store en zei: “Het gerucht gaat dat er binnenkort iets soortgelijks komt van iets met vier wielen en begint met een T”. Wat weinig twijfel laat bestaan over Tesla’s plannen.

Smart car-imago versterkt

Door zijn eigen app-shop te ontwikkelen, zou Tesla ook ontwikkelaars kunnen aantrekken. Deze zullen zich ongetwijfeld haasten om hun creaties aan de fabrikant aan te bieden, zodat deze in zijn catalogus kunnen worden opgenomen en door Tesla-eigenaars kunnen worden gebruikt. We weten hoe dol Tesla is op nuttige functies, maar ook op entertainment.

Bovendien zou dit de fabrikant een nieuwe bron van inkomsten bieden, mocht die besluiten een commissie te nemen op applicaties die via zijn winkel worden gekocht, zoals in de Play Store en de App Store gebeurt.

Ten slotte zou het het imago van de smart car versterken: meer mogelijkheden voor de consument, en een nieuw wapen in de concurrentiestrijd met reuzen als Google en Apple in hun eigen sector, die van infotainmentsystemen.

De app-shop van Tesla is volgens dezelfde bron al sinds vorig jaar in ontwikkeling. Óf en wanneer de online handelszaak in Tesla-wagens zou worden gelanceerd, is moeilijk te zeggen. We moeten sowieso wachten op een officiële aankondiging van de fabrikant, of, meer waarschijnlijk, een tweet van CEO Elon Musk.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20