Tesla klaar om zonnedaken te leggen

Drie jaar na de overname van het zonnepanelenbedrijf SolarCity heeft Tesla een zonnepanelendak klaar voor massaproductie.

‘Het was niet simpel om dit te bereiken’, zei CEO Elon Musk vrijdag tijdens een conferencecall. ‘Daken moeten lang meegaan en als je er elektriciteit bij betrekt, wordt dat toch iets moeilijker.’

De dakpannen zien eruit als een gewone dakpan, maar zijn van kwarts, dat 20 procent lichter is. Ze bevatten allemaal een kleine zonnecel. Het principe is dus hetzelfde als bij een gewoon zonnepaneel, maar dan zonder dat je effectief de panelen moet leggen.

Rechtszaken

De doorbraak zou eindelijk goed nieuws betekenen voor de zonnedivisie van het Amerikaanse techbedrijf. In 2016 nam het SolarCity over met de ambitie om zonnedaken te maken, maar sindsdien liep er het een en ander mis.

Onder andere problemen in het design van de dakpannen deden de productie vertraging oplopen, maar onlangs werd Tesla ook voorbijgestoken als grootste zonnepanelenbedrijf van de VS. En Walmart klaagde het bedrijf aan omdat er op zeker zeven winkels Tesla-panelen in brand gevlogen zijn. Maar daarover hebben de twee bedrijven intussen een akkoord bereikt?

En dan is er nog de rechtszaak van de aandeelhouders over de overname van datzelfde SolarCity. Tesla betaalde bij de overname een premie van 30 procent bovenop de waarde van het bedrijf, terwijl Musk wist dat SolarCity financieel in zak en as zat. En omdat het bedrijf geleid wordt door de neef van Musk en hij er zelf voorzitter en aandeelhouder was, is er sprake van belangenvermenging. De aandeelhouders klagen de directie van Tesla aan voor niet nakomen van hun plichten.

Dat alles komt bovenop andere rechtszaken tegen Musk persoonlijk en mindere prestaties van de autotak van Tesla.

‘Gek product’

Musk hoopt met dit goede nieuws dus de aandacht af te leiden van al die slechte reclame. Hij kondigde aan dat hij in de komende maanden de productie op 1.000 daken per week wil brengen. Maar hij verduidelijkte meteen dat dat waarschijnlijk niet altijd zou lukken.

‘Het is een gek product’, besloot hij. ‘Waarom zou iemand eigenlijk een zonnedak maken? Zo vreemd. Maar het moet het er sowieso komen, dus wij gaan het maken.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.