Tesla-concurrent Nikola trekt naar de beurs en haalt 525 miljoen dollar op

Het Amerikaanse Nikola, dat waterstofvrachtwagens maakt, gaat in de tweede helft van dit jaar naar de beurs. De naam van het bedrijf is afgeleid van de wetenschapper Nikola Tesla, een knipoog naar concurrent Tesla.

De start-up doet de operatie via de overname van een beursschelp. Dat is een bedrijf dat op de beurs noteert, maar eigenlijk geen activiteiten heeft. Nikola neemt dat bedrijf over en komt zo automatisch op de beurstabellen terecht. Het voordeel is dat de start-up dan geen prospectus moet maken met al zijn financiële gegevens en andere administratie.

Met de operatie haalt Nikola 525 miljoen dollar op. De automaker haalde al in drie eerdere kapitaalrondes al 525 miljoen dollar op.

Waterstof

Nikola zag het levenslicht in 2015 en bouwt vrachtwagens op waterstof. Het is dus een serieuze concurrent van Tesla, dat bezig is met de bouw van elektrische vrachtwagens. Voor de productie van elektrische auto’s is meer uitstoot nodig dan voor de productie van waterstof, als het op de juiste manier gedaan wordt.

Om waterstof op te wekken is veel elektriciteit nodig, maar als die elektriciteit duurzaam opgewekt wordt, is er amper uitstoot. Bij elektrische wagens moet er voor bijvoorbeeld de bouw van een batterij meer CO2 opgewekt worden.

NKLA

Het bedrijf heeft al drie waterstoftrucks ontwikkeld en plant die in de nabije toekomst in Europa en de VS op de markt te brengen. Het is ook bezig aan een elektrische vrachtwagen, voor bedrijven die minder afstanden moeten doen. Het verwacht tegen 2024 een omzet van 3 miljard dollar.

Nikola zal op de Nasdaq noteren onder de ticker NKLA. Dat betekent dus dat NKLA en TSLA binnenkort broederlijk naast elkaar staan op de beurstabellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20