Tesla-aandelen worden binnenkort goedkoper: hoe komt dit?

Tesla staat op het punt zijn aandelen te splitsen: het totale aantal uitstaande aandelen zal worden verhoogd, en de aandelen zullen dan de facto goedkoper worden. Maar de splitsingsverhouding is nog niet bekend.

De zaken gaan goed voor Tesla. Zijn nieuwe gigafabriek in Duitsland – de eerste in Europa – is net geopend, waardoor het bedrijf gemakkelijker toegang heeft tot de Europese markt. Ook op de beurs heeft het aandeel onlangs een impuls gekregen (hoewel aan de andere kant van de wereld de fabriek in Shanghai op slot is gegaan). Zo goed als alleen maar positief nieuws dus, in de Tesla-wereld. De elektrische autofabrikant zal daarom op zijn volgende algemene vergadering vragen om de aandelen te splitsen, meldt Reuters.

Waarom een aandeel splitsen?

In de voorhandel was de koers van Tesla al met 4 procent gestegen. Dit komt omdat beleggers het besluit verwelkomen als geruststellend nieuws. Het splitsen van de aandelen verlaagt de prijs per eenheid, en trekt meer investeerders en meer geld aan. Het aandeel is momenteel meer dan 1.000 dollar waard en is niet voor alle beleggers betaalbaar.

Met meer beleggers hoopt de onderneming de liquiditeit van haar aandelen, d.w.z. het volume van de dagelijkse aan- en verkopen, te verbeteren.

In feite bieden Amerikaanse platforms al fractioneel aandeelhouderschap aan, waarmee je een stuk van een aandeel kunt bezitten. Maar deze fractie geeft je niet de officiële status van aandeelhouder, die je bijvoorbeeld in staat stelt de algemene vergadering bij te wonen en de beslissingen van de vennootschap te beïnvloeden.

De waarde van de onderneming wordt niet beïnvloed door een splitsing, omdat de totale waarde niet verandert, alleen de waarde per aandeel daalt. Een splitsing vindt meestal plaats na een sterke aandelenrally en kan door de markten worden gezien als een signaal dat het bedrijf groei op lange termijn ziet. Een splitsing wordt vaak gevolgd door een sterke vraag om aandelen te kopen.

Omgekeerd kan het worden gezien als een manier om een stimulans te krijgen na een daling. Op lange termijn zijn alleen de resultaten en de innovatie van de onderneming binnen de sector een garantie voor haar groei. De splitsing is slechts een middel, geen resultaat.

De tweede in twee jaar tijd

Hoewel splitsingen eerder zeldzaam zijn, is het aantal splitsingen op de snelgroeiende technologiemarkt de jongste tijd toegenomen. In augustus 2020 deed Tesla al een 5-voor-1 aandelensplitsing, en sindsdien is de aandelenkoers meer dan verdubbeld. De hoogte van de volgende splitsing is nog niet bekend, maar de Raad van Bestuur heeft het besluit goedgekeurd. Het zal dan door de aandeelhouders moeten worden goedgekeurd op de volgende algemene vergadering.

Eerder deze maand besloot Amazon ook zijn aandelen te splitsen met een factor 20. De aankondiging veroorzaakte nogal wat opschudding, want de koers van het aandeel daalde van meer dan 2.000 dollar naar 140 dollar. Sommige ondernemingen staan dan weer bekend om hun “oorspronkelijke” aandelen, die nooit zijn gesplitst, zoals Berkshire Hathaway, waarvan de aandelen de duurste op de markt zijn.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.